Svět přemýšlí, co s Libyí

Washington - Mezinárodní společenství pořád hledá vhodnou reakci na nepokoje v Libyi. Americký prezident Barack Obama večer konzultoval možnosti včetně uvalení sankcí s premiéry Velké Británie, Francie a Itálie. Rada OSN pro lidská práva na mimořádné schůzce projedná přijetí rezoluce, která požaduje pozastavení členství Libye v radě. A jednat bude i NATO. Libyjská státní televize informovala, že vláda zvýší platy a každé rodině dá 400 dolarů. Kaddáfího odpůrci se mezitím snaží uhájit dobytá města na západě země.

Libyjská vláda dnes zvýšila až o 150 procent mzdy zaměstnancům státní správy a chystá se rozdat i mimořádné rodinné dávky. Každá rodina by měla dostat 500 libyjských dínárů, což je asi 7 000 korun. Oznámila to státní televize. V zemi mezitím dál pokračují boje mezi protivládními demonstranty a příznivci režimu. Vůdce Muammar Kaddáfí odmítá odstoupit a jednotky, které mu zůstaly věrné, se snaží udržet města v okolí Tripolisu. Západ i východ země už je ale v rukou opozice. Ve městech vznikají nové správy a lidé organizují vlastní bezpečnostní složky.

Situaci v Libyi sleduje s napětím celý svět. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen dnes svolal mimořádnou schůzku aliance. „Setkám se s ministry obrany EU, abychom se poradili, jak můžeme pragmaticky pomoci těm, kteří to potřebují, a jak zmírnit dopady těchto událostí,“ řekl Rasmussen.

OSN bude schvalovat rezoluci proti Libyi (zdroj: ČT24)

Napětím v Libyi se dnes bude zabývat i OSN. Organizace už připravuje návrh rezoluce Rady bezpečnosti. Ten počítá se zbrojním embargem nebo finančními sankcemi. Dokument tak navrhuje, aby Mezinárodní trestní tribunál obvinil libyjské předáky ze zločinů proti lidskosti.

Sankce proti Libyi chystá i Evropská unie. Oznámila na schůzce unijních ministrů obrany nedaleko Budapešti šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová. „V nejbližších dnech zvážíme vše od omezení cestování po blokování kont,“ oznámila Ashtonová na zámku Gödöllo.

Spojené státy usilují o mezinárodní shodu na akci proti libyjské vládě Muammara Kaddáfího, kterou Obama odsoudil za podle něj odporné násilí proti vlastnímu lidu. Washington je ale prý připraven i jen k bilaterální akci.

„Nevylučuji bilaterální varianty. Nic nevylučuji,“ odpověděl mluvčí Bílého domu Jay Carney na otázku, zda USA zvažují vojenské kroky. V prvé řadě ale Washington usiluje o zavedení sankcí proti Libyi ze strany Rady bezpečnosti OSN.

Francouzská humanitární organizace SOS Racisme vyzvala k okamžitému uplatnění Charty OSN, která podle ní umožňuje legitimní rozmístění sil k zastavení násilí.

Vydáno pod