Kaddáfí chtěl v Praze postavit mešitu a přesunout Svátek práce

Praha – Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí si sice s československými komunistickými vůdci příliš nerozuměl, ideologické rozepře byly ale v 70. a 80. letech ve vztahu Libye a Československa vedlejší. Obě země totiž spolu čile obchodovaly, a to hlavně ve zbrojním průmyslu. Kaddáfího výstřelky, jako například nápad postavit v Praze mešitu, tak komunističtí vůdci taktně přecházeli mlčením.

Libye a Československo před rokem 1989 pěstovalo velmi vřelé vztahy. Ty měly původ hlavně v miliardových zbrojních zakázkách. Podle historika a archiváře České televize Karla Siebera jen v 70. letech činil zbrojní vývoz do Libye přes 4 miliardy korun. Československo dodávalo do země vojenská nákladní auta, raketomety, letadla nebo tanky. 

Libyjský vůdce kvůli tomu dokonce dvakrát navštívil Prahu. Poprvé v roce 1978 a podruhé o čtyři roky později. I když ho komunističtí vůdci vždy vítali s veškerými poctami, možná občas kvůli Kaddáfího výstřelkům „skřípali zuby“. Například v roce 1978 se libyjský vůdce vůbec netajil tím, že přijel do Prahy nakoupit zbraně. „K určité nespokojenosti československého vedení hovořil o tomto velkém nákupu zbraní i na veřejnosti na oficiálních ceremoniích. Československo mu chtělo zbraně prodat, ale problém byl v tom, že nebylo příliš rádo, když o tom hovoří takto veřejně,“ komentoval to ve Studiu 6 Sieber. „Oba ty režimy si příliš nerozuměly, jediným spojovacím prvkem byli společní nepřátelé a zbrojní nákupy,“ dodal."

Rozhovor s Karlem Sieberem (zdroj: ČT24)

Kaddáfí přivezl do Prahy velbloudy

Televizní noviny z roku 1982 o návštěvě Kaddáfího:

"Dnes přicestoval na oficiální přátelskou návštěvu Československa nejvyšší představitel libyjské revoluce plukovník Muammar Kaddáfí. Na slavnostně vyzdobeném ruzyňském letišti v Praze uvítal vzácného hosta generální tajemník Ústředního výboru Komunistické strany Československa a prezident republiky soudruh Gustáv Husák."

Kaddáfí třeba na jedné z návštěv navrhoval komunistickým vůdcům, že v Praze postaví mešitu, ani to se jim příliš nezamlouvalo. Komunističtí pohlaváři zavrhli také Kaddáfího nápad, že by se měl Svátek práce místo na 1. máje slavit 1. září, což je výročí libyjské islámské revoluce. I tak si ale Libye a Československo šly na ruku.

Prezident Gustáv Husák v roce 1978 Kaddáfího v Praze vyznamenal, když mu předal Československý Řád bílého lva s řetězem. Kaddáfí ale nezůstal Československu nic dlužen. Pražské zoologické zahradě tehdy daroval velbloudy. 

Agent StB zabil na libyjském velvyslanectví domovníka

Vztahy Libye a Československa ale mají i svou třináctou komnatu. Podle tajných dokumentů se v roce 1978 vloupal na libyjské velvyslanectví v Praze pracovník StB Alexandr Tersián. Nešťastnou náhodou ho tam tehdy zastihl československý domovník, kterého Tersián brutálně zavraždil. Co vlastně agent na velvyslanectví hledal, není dodnes jasné. Tersián poté uprchl na Západ. Okolnosti případu dodnes zůstávají tajemstvím.

  • Kaddáfí dostal v roce 1978 od Husáka Československý Řád bílého lva s řetězem. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2351/235043.jpg
  • Muammar Kaddáfí v Praze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2351/235046.jpg