Kaddáfímu vznikla vzdorovláda, syn je ochoten vyjednávat

Tripolis - Sajf Islám, syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, zahraničním novinářům v Tripolisu oznámil, že libyjská armáda přerušila boje proti povstalcům na západě země. Nabízí tak prý šanci k jednání a doufá, že se během soboty podaří uzavřít příměří. Syn libyjského vůdce také prohlásil, že kromě dvou měst na západě je země klidná. Zprávy médií o bombardování civilistů a žoldácích jsou prý lživé. Bývalý libyjský ministr spravedlnosti Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl vedle toho údajně buduje přechodnou vládu v baště opozice Benghází na východě země. Americký prezident Obama i přesto vyhlásil, že Spojené státy uvalují kvůli pokračujícímu násilí a nepokojům na Libyi jednostranné sankce. O dalším návrhu sankcí by měla večer hlasovat Rada bezpečnosti OSN.

„Máme co dočinění s teroristy… Armáda se rozhodla nezaútočit na teroristy a dát šanci vyjednávání. Snad to uděláme nenásilně a během zítřka,“ sdělil v angličtině novinářům Sajf Islám, když hovořil o bojích ve městech Závíja a Misuráta. Těm povstalcům, kteří se vzdají, se prý nic nestane.

Podle některých odhadů si brutální postup libyjských bezpečnostních sil proti demonstrantům vyžádal až několik tisíc lidských životů. Nyní ale očití svědci z hlavního města Tripolisu hlásí klid, který vystřídal noční střety mezi Kaddáfího
stoupenci a odpůrci.

Násilí v Libyi už vyvolalo mezinátodní sankce (zdroj: ČT24)

Kaddáfí se vzdát nehodlá

„Jsme schopni zničit nepřátele, s pomocí vůle lidu, ozbrojeného lidu. V případě potřeby budou otevřeny skladiště zbraní a dáme je do rukou lidu, všech libyjských kmenů. Libyi zachvátí krvavý požár,“ uvedl libyjský vůdce.

S každou hodinou se zmenšuje okruh stoupenců dosavadního libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, zatímco balík sankcí vůči jeho režimu se rozrůstá. Diktátor sám podle agentur bludně kličkuje, jednou svým odpůrcům hrozí, hned nato jim zase nabízí dialog. Italský premiér Silvio Berlusconi dokonce vyjádřil přesvědčení, že Kaddáfí už nemá situaci v Libyi pod kontrolou.

V Benghází, kde protivládní nepokoje vypukly, vznikla podle listu Kuryna vzdorovláda, která se chce ujmout moci na přechodnou dobu. Exministr spravedlnosti zdůraznil nutnost zachování celistvosti země. Z odpovědnosti za zločiny v zemi obvinil samotného Kaddáfího, členům jeho kmene je prý ale odpuštěno.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pátek vyzval Radu bezpečnosti, aby kvůli krizi v Libyi přistoupila k „rozhodné akci“. Na zasedání rovněž varoval, že nepokoje mohou způsobit vlny uprchlíků a potravinovou krizi. „Násilí musí být zastaveno,“ prohlásil poté před novináři. Generální tajemník tak navázal na rezoluci Francie a Británie, podle které mohou být útoky proti libyjským civilistům označeny za zločiny proti lidskosti stíhatelné Mezinárodním trestním soudem (ICC).

Agentura Reuters dnes oznámila, že Spojené státy uvalují na Libyi jednostranné sankce. Prezident Obama to obhajoval snahou zastavit pokračující násilí a nepokoje. Ty podle jeho slov představují zvláštní a mimořádnou hrozbu americké národní bezpečnosti a zahraniční politice.

Obama již podepsal příkaz, jímž je zablokován majetek a transakce vztahující se k Libyi. Sankce jsou namířeny proti Kaddáfího vládě, členům jeho rodinného klanu. V prohlášení je uvedeno, že jejich smyslem je naopak chránit jmění a prostředky, jež patří libyjskému lidu.

Libye se snaží postavit na nohy

I když v zemi stále panuje chaos a násilí, alespoň východ země, kde už Kaddáfího režim ztratil veškerou moc, se snaží stabilizovat. Provoz už zde obnovily i banky. „Věci se vrací do normálu, snažíme se věnovat každodenním běžným činnostem, a i když diktatura ještě nepadla, pracujeme na tom, aby se tak brzy stalo,“ zdůraznil Chalífa Al-Mahlúl z libyjského Benghází.