Islámští rebelové znovu zaútočili na severním Kavkaze

Moskva – Islámští extremisté podnikli velký koordinovaný útok na ruské bezpečnostní síly na severním Kavkaze v metropoli Kabardsko-balkarské republiky Nalčiku. Nikdo při něm nebyl zabit. Ruské zdroje však uvádějí, že bylo při protiútoku ruských zvláštních jednotek zraněno 12 povstalců. Podle agentury Reuters rebelové zaútočili granáty na místní sídlo Federální bezpečnostní služby, odpálili nálože ve dvoře blízkého hotelu a stříleli na dvě kontrolní stanoviště policie.

Ruská policie tvrdí, že byl útok koordinován a provedly ho prý tři skupiny ozbrojenců. V Kabardsko-balkarské republice pokračují prudké boje mezi povstalci a ruskými speciálními jednotkami už minimálně od středy. Podle moskevského rozhlasu armáda zasadila extremistům několik úderů s použitím letectva. Šlo prý o odvetu za útok z minulého týdne, kdy islamisté zabili tři ruské turisty a dva další zranili poblíž hory Elbrus.

Násilí v Kabardsko-balkarské republice se v poslední době stupňuje. Podle expertů tak islamisté rozšiřují pole svého bojového působení a Dagestán a Čečensko už na rozdíl od minulosti nejsou jedinými teritorii, kde islamisté mají své základny a odkud útočí. Přestože Kreml nepřestává „lít“ na Severní Kavkaz miliardy dolarů, má to jen malý vliv na intenzitu islámské rebelie. Podle analytiků bude násilí na Kavkaze i do budoucna vzrůstat.