Ministerstvo zahraničí vyzývá Čechy, aby opustili Libyi

Tripolis - K neprodlenému opuštění Libye vyzvalo dnes české občany na svých internetových stránkách ministerstvo zahraničí. Vedla ho k tomu skutečnost, že situace v zemi se zejména v hlavním městě Tripolisu nadále zhoršuje. Česká republika bude muset v neděli uzavřít své tamější velvyslanectví a evakuovat jeho pracovníky. Stejně tak podle dostupných informací učiní i Slovensko. Kvůli nestabilní a chaotické situaci v zemi prchají ze země tisíce cizinců.

„Bezpečnostní situace v Libyi je nepřehledná a zejména v hlavním městě Tripolisu se stále zhoršuje. Na základě dostupných informací o událostech v zemi a o odhodlání libyjského vůdce nadále používat sílu vůči hnutí odporu proti jeho vládě předpokládáme možnost kritického vývoje. MZV proto vyzývá všechny občany ČR v Libyi, aby v zájmu vlastní bezpečnosti odcestovali,“ uvádí ministerstvo zahraničí na svém webu.

Vít Kolář, mluvčí MZV ČR

„Ministerstvo zahraničí po vyhodnocení bezpečnostní situace doporučilo, aby všichni čeští občané opustili Libyi, a zároveň nařídilo evakuaci zastupitelského úřadu v Tripolisu, která se odehraje zítra ráno.“

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Připomnělo, že spolu s českým velvyslanectvím v Tripolisu vyvíjejí od vypuknutí nepokojů v Libyi maximální úsilí k zajištění bezpečnosti českých občanů a jejich urychlenému návratu do ČR. „Díky tomu Libyi opustili všichni, kdo se k odjezdu rozhodli; poslední odcestují spolu s pracovníky velvyslanectví v neděli 27. 2. Pokud jsou v Libyi občané, kteří dosud nekontaktovali velvyslanectví nebo MZV, mohou se obrátit na MZV nebo na velvyslanectví ČR v Tunisu nebo v Káhiře,“ dodalo ministerstvo.Podle serveru Aktuality.sk se rozhodlo uzavřít svoje velvyslanectví v Tripolisu i Slovensko.

Z Libye dnes po moři i vzdušnou cestou uprchlo dalších několik tisíc cizinců, kteří zaplavují řadu středomořských přístavů. Nejrušněji je mezi Bengházím, které je v rukou povstalců, a Krétou, kam cesta trajektem trvá asi 13 hodin. Libyi opouštějí hlavně zahraniční pracovníci, od počátku nepokojů bylo evakuováno na 16 tisíc Číňanů, 15 tisíc Turků a 1 400 Italů. U ostatních národností lze hovořit buď o jednotlivcích, nebo o desítkách až stovkách lidí, kteří ještě čekají na odjezd.

Letadlem rumunských aerolinií dnes přiletěla z Libye do Bukurešti Češka se dvěma dětmi. Situaci v Tripolisu vylíčila jako naprosto chaotickou a nebezpečnou. Hovořila až o 300 tisících lidí, kteří obléhají tripolské letiště a snaží se dostat na jakýkoliv let, ale také o tancích, kulometech a neustálé střelbě v ulicích libyjské metropole a o zraněných, jimž nesmí nikdo pomáhat, aniž by se vystavil střelbě vojáků a žoldnéřů většinou z afrických zemí.

Cizinci opouštějí hromadně Libyi
Zdroj: ČTK/AP/ČTK