Skupina ozbrojenců se v Kongu pokusila o převrat

Kinshasa – Z Demokratické republiky Kongo přicházejí zprávy o pokusu o státní převrat. Zemřelo při něm šest lidí. Podle konžského ministra informací se skupina těžce ozbrojených osob pokusila probít k rezidenci prezidenta Josepha Kabily. Ostraha je ale zneškodnila na prvním hlídkovém stanovišti. Prezident v paláci v době útoku nebyl.

„Byli jsme svědky pokusu o převrat,“ oznámil ministr informací Lambert Mende. „Skupina těžce ozbrojených osob zaútočila na prezidentský palác. Byli zastaveni u prvního silničního zátarasu. Naši vojáci s nimi bojovali a několik jich zajali. Šest lidí bylo zabito,“ dodal. Situace je nyní podle ministra pod kontrolou a úřady se pokoušejí identifikovat podezřelé.

Joseph Kabila se chopil moci poté, co byl v roce 2001 zavražděn jeho otec. Zemi v listopadu čekají prezidentské i parlamentní volby. V polovině ledna zákonodárný sbor podpořil Kabilův kontroverzní návrh, aby byly volby hlavy státu jednokolové. Vítězem se může stát nejsilnější kandidát i v případě, že nedosáhne nadpoloviční většiny hlasů. Vzhledem k roztříštěnosti opozice to nahrává právě Kabilovi.