Šéf archeologické expedice je zpět v Egyptě

Káhira - Šéf egyptologů Miroslav Bárta odletěl do Egypta dojednat odjezd české expedice do Abúsíru. V archeologických nalezištích chtějí zjistit rozsah škod, které tam napáchali zloději. S obnovou poškozených nálezů chtějí začít co nejdříve. Rozhodnutí odjet padlo podle Bárty po zdlouhavých poradách v Praze i s egyptským ministerstvem pro památky.

„Zítra ráno vyrážíme s naším inspektorem, což je egyptský archeolog nominovaný ministerstvem, do Abúsíru. Prioritou bude zdokumentovat, co chybí,“ řekl Bárta pro ČT. Za týden dorazí i další část týmu a práce by se měly rozběhnout ve vyšším tempu. V Abúsíru byla podle seznamu identifikovaných škod ministerstva pro památky poničena také kultovní stéla neboli nepravé dveře kněze Rahotepa. Česká expedice objevila tuto přes čtyři tisíce let starou památku na počátku 90. let 20. století.

„Zmizely desítky exponátů včetně části unikátní pohřební výbavy panovníka Tutanchamona, sochu jeho otce Achnatona potom našli v odpadcích na náměstí Osvobození,“ podotkl Bárta. Čeští egyptologové zůstanou v Abúsíru tři týdny. „Spíše předpokládáme, že půjde o záchrannou sezonu,“ říká děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík. Navíc světově uznávaná expedice vůbec neví, zda bude moci ve své práci pokračovat. Její badatelská budoucnost totiž závisí na povolení nové egyptské politické reprezentace.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)