V Iráku odsoudili prvního cizince

Bagdád - Irácký soud poslal na dvacet let do vězení Dannyho Fitzsimonse, který zastřelil dva své kolegy. Třicetiletý Brit se tak stal prvním cizincem ze Západu, kterého odsoudila irácká justice od spojenecké invaze v roce 2003. Bývalý zaměstnanec bezpečnostní firmy přiznal, že oba muže zabil, ale tvrdil že v sebeobraně. Při odchodu ze soudní síně řekl, že rozsudek ho potěšil, soud ovšem označil za nespravedlivý. V roce 2009 vstoupila v platnost americko-irácká dohoda, která zrušila imunitu pro cizince najímané na práci v Iráku. Předtím se na ně tamní zákony nevztahovaly.

„Je to velmi dobrý rozsudek, zachránil jsem ho před popravištěm,“ řekl novinářům po vynesení rozsudku Fitzsimonsův irácký právník Tarík Harb. Fitzsimons má nyní třicetidenní lhůtu, během níž se ještě může proti rozsudku odvolat.

Fitzsimons, jemuž hrozil i trest smrti, zabil v roce 2009 svého krajana a jednoho Australana, s nimiž pracoval. Pokusil se také zabít iráckého člena ochranky. Tvrdí, že šlo o sebeobranu, protože se ho oba muži během hádky pokoušeli zabít. Jako polehčující okolnost se také snažil prosadit skutečnost, že trpěl posttraumatickou stresovou poruchou. Tu údajně soud vzal v potaz při rozhodování o verdiktu.