Pokračuje soud s Berlusconim, další tři ho čekají

Milán - Po téměř roční přestávce pokračuje v Miláně soudní proces se Silviem Berlusconim. Italský premiér v něm čelí obvinění z daňových úniků; podle obžaloby uměle navýšil cenu práv na vysílání filmů, které koupily jemu patřící společnosti, a pak je prodával své společnosti Mediaset. Ta založila tajné fondy v zahraničí a snižovala svoje zisky v Itálii, aby platila nižší daně. Proces byl pozastaven loni v dubnu. Důvodem bylo schválení zákona, který umožňoval Berlusconimu jako premiérovi vyhnout se po dobu 18 měsíců soudům. Tento zákon ale v lednu částečně zrušil ústavní soud.

Berlusconiho čekají další tři soudní procesy, dnešní jednání soudu bylo proto věnováno časovému plánu líčení. Proces bude pokračovat 11. dubna, kdy už je Berlusconiho přítomnost u soudu pravděpodobná. Dnes ho před soudem zastupovali jen jeho právníci, kteří jsou ohledně výsledku procesu naprosto klidní. „Silvia Berlusconiho zastupujeme 13 let a nikdy nebyl odsouzen, nejsem tedy znepokojen,“ řekl jeden z právníků, Piero Longo.

Na základě zákona o imunitě byl v říjnu 2008 pozastaven i proces proti Berlusconimu týkající se takzvané kauzy Mills. Nové soudní jednání v této kauze se má konat 11. března. V případu nazvaném Mediatrade je Berlusconi obviněn ze zpronevěry a daňových úniků při prodeji televizních a filmových práv, předběžné slyšení je naplánováno na 5. března. Nejvíce sledovaný však určitě bude proces týkající takzvaného případu Rubygate, v němž je šéf vlády obviněn, že měl intimní styk s nezletilou prostitutkou. Proces má začít 6. dubna.

Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)
Vydáno pod