Padající Lužkov s sebou strhl i manželku

Moskva - Manželce bývalého moskevského starosty Jurije Lužkova se kdysi přezdívalo stavební lvice nebo betonová princezna. Nejbohatší ruská podnikatelka, bývalá královna moskevského trhu s realitami a majitelka stavebního gigantu Inteko Jelena Baturinová ale nyní nevídaně zchudla - její majetek časopis Finans odhadl už jen na 1,1 miliardy dolarů čili během uplynulého roku se ztenčil na polovinu. V žebříčku nejbohatších Rusů se propadla ze 47. na 94. pozici. Vždy se chlubila, že k majetku přišla díky podnikatelskému talentu; je proto zvláštní, že se začal ztenčovat hned poté, co její manžel dostal vyhazov.

Baturinová a její firma profitovaly z tučných zakázek města Moskvy celých 18 let, kdy metropoli vládl Lužkov. Období blahobytu skončilo, když se jeden z posledních dinosaurů Jelcinovy epochy a zároveň jedna z nejmocnějších nezávislých postav ruské politiky stal Kremlu nepohodlným. Nejbohatší ruská podnikatelka a bývalá královna moskevského trhu s realitami je navíc podezřelá, že si machinacemi s pozemky přisvojila v přepočtu osm miliard korun z banky moskevské radnice.

Analytik Dmitrij Oreškin soudí, že dění kolem Lužkova je odrazem toho, čemu se říká vertikála moci: „Dokud byl v politice a kontroloval 7,5 milionů moskevských voličů, manipulací zajišťoval dobré výsledky pro Jednotné Rusko, byl nedotknutelný. Dovolili mu s pomocí Baturinové vydělávat miliardy a za to platil voličskou stabilitou. Pak se pokusil rozehrát hru mezi Putinem a Medvěděvem, a začal ztrácet kontrolu. Stala se typická věc, která se děje pokaždé, když někdo odejde od moci: Ti, co mu dřív lízali boty, mu vrážejí nůž do zad.“

Rusko: Nikdo neroste do nebe (zdroj: ČT24)

Po Baturinové teď jde policie pro podezření z podvodu a někdejší úspěšná podnikatelka bude nejspíš kralovat už jen na svých statcích v Rakousku. Vyšetřování se týká úvěru z Banky Moskvy z roku 2009, který měl sloužit jako kapitál firmy Premiere Estate, ale ve skutečnosti šly peníze na soukromý účet Baturinové. Aféra okolo zpronevěry v metropolitní bance začala již předloni, kdy banka nejprve od radnice dostala 15 miliard rublů a vzápětí poskytla téměř 13 miliard čerstvě zřízené firmě s kapitálem 10 tisíc rublů (asi šest tisíc korun). Ta úvěr použila na nákup pozemků od Inteka patřícího Baturinové v okolí Moskvy; cena 58 hektarů byla nadsazena oproti poměrům na trhu asi šestinásobně. Podle vyšetřovatelů byly miliardy z banky vylákány podvodně, aby doplnily hotovost ve firmě Baturinové, a nakonec skončily na podnikatelčině osobním kontě.

Baturinová dává vyšetřování do politické souvislosti – zvlášť po policejní akci, kdy maskovaní muži s automatickými zbraněmi jako ve filmu vpadli předminulý týden do sídla firmy a všechny zaměstnance zavřeli do jedné místnosti.

Jelena Baturinová, majitelka stavební firmy Inteko:

„Naprosto přesně vím, že tyto prohlídky nijak nesouvisejí ani s námi ani s bankou. Je to prostě nátlak na objednávku.“

V Moskvě málokdo pochybuje o tom, že hlavním cílem policejních akcí je donutit Baturinovou, aby své realitní impérium Inteko prodala. Jinak by mohla skončit ve vězení a dobře si to uvědomuje. Pro odstrašující příklad nemusí chodit daleko: I Michail Chodorkovskij se kdysi honosil titulem „nejbohatší“, dnes je nejznámějším ruským vězněm. Baturinová raději zůstává v Rakousku, kde je oficiálně na léčení. Její muž zatím z Ruska odejít nechce, i když i jemu hrozí stíhání. Kontroloři nového starosty Sergeje Sobjanina našli v jeho hospodaření na radnici chyby za víc než 120 miliard rublů.