Posádka Discovery je ve volném vesmíru

Mys Canaveral - Astronauti Stephen Bowen a Alvin Drew z raketoplánu Discovery dnes v 16:46 SEČ vystoupili do volného vesmíru. Jedním z jejich úkolů bude připravit kabely na vnější straně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) pro úterní připojení modulu Leonardo. Ten patří mezi náklad, který Discovery vynesl na ISS během své současné mise, která je pro tento raketoplán posledním letem do kosmu. Výstup do vesmíru by měl trvat přibližně do půl dvanácté. Astronauti kromě přípravy kabelů také přesunou poškozenou čpavkovou pumpu na úložnou plošinu mimo stanici a upraví některé kamery připevněné na vnější straně ISS.

Bowen vystoupil do vesmírného prostoru už pošesté. Naproti tomu pro Drewa je dnešní práce mimo ISS prvním působením ve volném kosmu. Drew je také 200. člověkem, který vystoupil do vesmíru. Astronauti z Discovery vystoupí znovu do vesmíru ještě ve středu. Během druhé pracovní směny mimo ISS by měli mimo jiné odstranit tepelnou izolaci z logistické plošiny, kterou Discovery rovněž dopravil na stanici.

Discovery se od ISS odpojí 5. března, o dva dny později by měl přistát na Zemi. Poté bude raketoplán po více než 26 letech vyřazen z provozu. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) letos plánuje ještě další dva starty raketoplánů. V dubnu poletí na ISS Endeavour, v červnu Atlantis. Poté bude po 30 letech provoz raketoplánů ukončen.