Yellowstone National Park – nejstarší národní park na světě

Washington - Yellowstonský národní park, vyhlášený právě 1. března 1872, se rozkládá na území amerických států Wyoming (91 % parku), Montana (7,6 %) a Idaho (1,4 %). Je prvním a nejstarším národním parkem na světě a je známý především pro svou divočinu a řadu geotermálních úkazů, zejména pak gejzír Old Faithful, který patří mezi nejoblíbenější atrakce parku. Na území parku o ploše 8 983 km2, o šířce 88,5 km a délce zhruba 98 km se nachází i řada ekosystémů a dominantním z nich je subalpinský les.

Yellowstone je lákavý především svojí rozmanitostí. Najdete zde mimo jiné hluboké kaňony, kterými protéká řeka Yellowstone, rozsáhlé lesy, skály, horská jezera, vodopády, erodované lávové proudy či fosilní lesy. Přímo v terénu lze sledovat vulkanickou aktivitu. „Bublající bahno“, horké prameny a gejzíry, kterých zde je přes 10 000, se staly přímo symbolem yellowstonského národního parku. Nejznámějším gejzírem je Old Faithful (Starý spolehlivec), který zcela spolehlivě tryská každých 79 minut do výšky 36 metrů. Takto vytryskuje asi 120 let. 

Old Faithful však není nejvyšším gejzírem v Yellowstonu. Tím je Steamboat (Parník), který má však velmi nepravidelné intervaly erupcí: od 4 dnů po 50 let. Kdysi býval nejvýše (až 76 m) tryskajícím Giant Geyser (Obří gejzír); ten však „usnul“ v roce 1955. 

Park, který proslul zejména svojí geotermální aktivitou a činnými vulkány, je však především unikátním souborem mimořádně zachovalých ekosystémů typických pro severské mírné pásmo. 

Součástí parku je Yellowstonské jezero, které patří mezi největší vysoko položená jezera Severní Ameriky. Na jeho území žijí stovky druhů obratlovců - právě unikátní možnost pozorovat volně žijící živočichy a jejich životní projevy v přirozeném prostředí sem každoročně láká milovníky přírody, přírodovědce či fotografy z celého světa. 

Nejstarší národní park na světě má rovněž značný kulturně historický význam, neboť je zároveň důležitou archeologickou lokalitou, ve které je doloženo lidské osídlení trvající 11 tisíc let. V současnosti, kromě značného významu vědeckého, narůstá i rekreační využití národního parku, který nabízí téměř nekonečné možnosti rybolovu, vodáckých sportů, trekingu a hikingu i horolezectví. (více informací na serveru Horolezecká abeceda)

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)