Guttenberga popravila opsaná dizertace

Berlín – Německý ministr obrany Karl-Theodor zu Guttenberg dnes nečekaně odstoupil z funkce. Složil i poslanecký mandát a stahuje se z veřejného života. Populární politik čelil v posledních týdnech velké kritice za opisování v dizertační práci, za což přišel o titul doktora práv. Guttenberg se minulý týden sám rozhodl přestat doktorský titul používat, několik dní nato se univerzita v Bayreuthu rozhodla Guttenbergovi titul oficiálně odebrat. Kancléřka Angela Merkelová se Guttenberga po vypuknutí plagiátorské aféry opakovaně zastávala. Dnes vyjádřila k jeho rozhodnutí respekt a zároveň přiznala, že ji překvapilo.

„Dosáhl jsem na pokraj svých sil,“ oznámil odstupující politik. V krátkém vystoupení vysvětlil, že v poslední době na sebe strhával veškerou pozornost médií a nemohl se tak plně věnovat práci ministra.

Guttenberg původně všechna obvinění z plagiátorství odmítal. Později ale přiznal některá pochybení při sepisování své vědecké práce, v níž použil pasáže z jiných textů, aniž by uvedl jejich zdroj. Vědomé podvádění však popřel. Univerzita v Bayreuthu mu nicméně odebrala doktorský titul, který na ní získal v roce 2007.

Popularitu největší hvězdy německé politické scény, o níž se hovořilo jako o budoucím kancléři, to však nijak nepoznamenalo, a Guttenbergovy preference u Němců dokonce ještě vzrostly. Ze strany opozice a vědecké veřejnosti však politik bavorské CSU čelil značné kritice a opakovaným výzvám k odstoupení. Jeho pozice se podle analytiků stala neudržitelnou poté, co se v posledních dnech ke kritikům přidali i někteří koaliční představitelé.

Karl-Theodor zu Guttenberg:

„Vždycky jsem byl připravený bojovat, ale dospěl jsem na pokraj svých sil.“

Merkelová na odpoledním brífinku přiznala, že ji Guttenbergův telefonát překvapil a že jeho rezignaci přijala s těžkým srdcem. Podobně se vyjádřil i bavorský premiér a předseda Guttenbergovy Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer. Představitelé opozice naopak označili Guttenbergův odchod za nevyhnutelný a kritizovali exministra, že tak měl učinit již dříve.

Analytici přesto nevylučují, že se oblíbený politik za pár let zase vynoří. „Tak rychlý nástup na politické výslunní tu nikdy předtím nebyl. Ustál několik průšvihů. Třeba aféru kolem zabitých civilistů v afghánském Kundúzu. Vždycky to rychle hodil na někoho jiného, tady už neměl na koho,“ říká novinář Markus Werner, autor Guttenbergova životopisu, který jde právě teď na trh.

Kdo Guttenberga nahradí?

Oblíbeného politika by v čele obrany mohl nahradit nynější ministr vnitra Thomas de Maiziére, šéf poslanecké frakce CDU a CSU Volker Kauder, dosavadní státní tajemník resortu obrany Christian Schmidt nebo ministr dopravy Peter Ramsauer. Ten to ale okamžitě vyloučil. Sama Merkelová slíbila, že nového ministra představí v krátké době. Než se tak stane, bude Guttenberg ministerstvo řídit dál.