Schwarzenberg prezentoval kandidaturu do Rady OSN

Ženeva - Českou kandidaturu na místo ve vedení Rady OSN pro lidská práva s hlasovacím právem na příští tři roky dnes v Ženevě na zasedání rady prezentoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Protikandidáty České republiky jsou Rumunsko a Gruzie. Výsledek oznámí květnové zasedání valného shromáždění OSN v New Yorku. Česká republika o místo v Radě OSN pro lidská práva usilovala už před třemi lety, tehdy ale ustoupila Slovensku, které se členem sedmačtyřicetičlenné rady stalo.

Česko má zájem o tříleté členství kvůli tomu, že chce být aktivnější na poli lidských práv nejen ve vztahu k jednotlivým zemím, ale i v mezinárodních organizacích. Lidská práva a jejich dodržování, základní svobody, podpora demokracie a pomoc s přechodem od totalitních režimů k demokratickým patří k dlouhodobým prioritám české zahraniční politiky.

Česká republika byla členem Rady OSN na jejím úplném začátku. Aby se rozjel proces průběžné obnovy vždy po zhruba třetině členů, určovala se tehdy délka mandátu losem. Na Prahu připadlo pouze jednoleté členství.

Ženevské jednání světových ministrů zahraničí v Radě OSN pro lidská práva dnes končí. Důležitým bodem byla především Libye. Rada přijala už v pátek rezoluci požadující pozastavit členství Libye v této organizaci a zahájit nezávislé vyšetřování tamních násilností. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v pondělí na jednání vyzvala světové společenství, aby přimělo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího složit účty za potlačování svého lidu.