Jávský nosorožec zapózoval skryté kameře

Jakarta – Několik nosorožců jávských se podařilo vědcům natočit v národním parku Ujung Kulon v Indonésii. Dvojice dospělých samic a jejich mláďat vzbuzuje naději na zachování druhu, který je jeden z nejvíce ohrožených vyhynutím na světě, zdůraznil Světový fond na ochranu přírody (WWF). Záběry pořídily kamery ukryté v pralese v rezervaci v jižním cípu ostrova Jáva loni v listopadu a prosinci.

Nosorožci jávští (Rhinoceros sondaicus) kdysi obývali rozsáhlou oblast táhnoucí se od severu Indie až po současnou Indonésii a zahrnující i území Barmy, Thajska a Malajského poloostrova. Dnes jich podle odhadů přežívá pouhých 40 jedinců a všichni v národním parku Ujung Kulon. V zajetí tito nosorožci chováni nejsou, proto pokud by vyhynuli, ztratil by se tento druh navždy.

Adhi Hariyadi, šéf programu WWF v rezervaci Ujung Kulon:

„Je to úžasná novina, protože za posledních deset let jsme zaznamenali pouze dvanáct narozených nosorožců na Jávě.“

Nosorožec jávský není ochlupený, jako je tomu u jeho příbuzného, rovněž ohroženého druhu nosorožce sumaterského. Je vybaven jen jedním rohem. Tlustokožec byl oblíbenou kořistí lovců a začal mizet spolu se svým pralesním životním prostorem. Pytláci jsou ale jeho nepřítelem doposud - mají zájem pouze o jeho roh, jenž má podle pověr léčivé účinky. Stejně nebezpečné jsou ale pro ně i nemoci, případně přírodní katastrofy. Stačil by jeden výbuch sopky Krakatoa, který by zasáhl rezervaci Ujung Kulon velmi snadno.

WWF usiluje o to, aby alespoň některá z těchto vzácných zvířat byla usazena jinde a mohla se stát základem další populace, podobně jako se to stalo s jinými druhy nosorožců - v Africe i v jihovýchodní Asii.

Nosorožec jávský
Zdroj: ČT24