Provinční volby zřejmě posílí hlavně Wilderse

Amsterdam - V Nizozemsku začaly volby do všech dvanácti provinčních parlamentů. Jejich výsledky určí poměr sil v horní komoře parlamentu. Velký počet hlasů se očekává u krajně pravicové strany kontroverzního politika Geerta Wilderse, která toleruje současnou menšinovou liberální vládu Marka Rutteho a provinčních voleb se účastní poprvé. Do voleb jdou tři desítky politických stran, volební místnosti se zavřou v devět hodin večer našeho času.

Wildersova Strana pro svobodu, založená v roce 2006, může podle průzkumů získat větší počet senátorů v horní neboli první komoře parlamentu. O jejím složení rozhodne v květnu právě 566 poslanců provinčních parlamentů, které má dnes vybrat na třináct milionů oprávněných nizozemských voličů.

Provinční volby mohou významně ovlivnit budoucnost současné středopravé vlády. Rutteho kabinet nemá většinu ani v jedné z obou parlamentních komor. Další posílení opozice v senátu, který má právo vetovat zákony, by tak mohlo znamenat ohrožení vládních plánů na rozpočtové škrty, zlepšení bezpečnosti, omezení imigrace z islámských zemí nebo vytváření nových pracovních míst.