Guttenberga nahradí de Maizière

Berlín - Novým německým ministrem obrany bude dosavadní ministr vnitra Thomas de Maizière za stranu křesťanských demokratů (CDU) kancléřky Angely Merkelové. Ve funkci tak nahradí Karla-Theodora zu Guttenberga, který v úterý podal demisi kvůli aféře s opisováním doktorské práce. Koaliční vláda se dohodla také na novém ministrovi vnitra - tento post obsadí Hans-Peter Friedrich z bavorské CSU.

De Maizière z CDU patří k protřelým politikům. Zastával několik ministerských postů na zemské úrovni v Sasku. V Berlíně pak nejprve v letech 2005 až 2009 řídil vlivný kancléřský úřad Angely Merkelové a poté nastoupil do čela ministerstva vnitra. Tento potomek francouzských protestantů platí za jednoho z nejvěrnějších a nejbližších spojenců kancléřky. Přechodem na ministerstvo obrany de Maizière navazuje na dráhu svého otce, který byl v 60. a 70. letech generálním inspektorem bundeswehru, tedy nejvýše postaveným vojákem v tehdejším západním Německu.

Mnoho německých deníků v dnešních komentářích ke Guttenbergově rezignaci píše, že se nejoblíbenější současný německý politik dříve nebo později vrátí. Otázkou prý pouze zůstává kdy. Po jeho comebacku už začali v tisku volat i někteří politici z konzervativního tábora.

Německý tisk ve vzácné shodě: Guttenberg se vrátí

Listy připomínají, že Guttenbergův návrat naznačila už v úterý v reakci na jeho demisi kancléřka Angela Merkelová. „Jako by za žádnou cenu nechtěla Guttenberga pustit. Je přesvědčena, že s ním bude možné v budoucnu znovu spolupracovat - ať už v jakékoli formě. To už zní jako příslib návratu,“ soudí Die Welt. Frankfurter Rundschau považuje Guttenbergovo abdikační oznámení ve skutečnosti za ohlášení jeho comebacku. Že bavorský šlechtic nevydrží jen sedět doma, je přesvědčen i Süddeutsche Zeitung. „Je pravděpodobné, že už za pár týdnů bude pro většinu obyvatel tím, kdo se přihlásil ke své odpovědnosti. Zůstane populární a na jeho dizertaci budou vzpomínat jen věční reptalové,“ nastiňuje mnichovský list scénář nejbližších týdnů.