Dabbáší: OSN by mohla být pro bezletovou zónu

New York/Tripolis - Organizace spojených národů by mohla dát souhlas s vytvořením bezletové zóny nad Libyí, pokud by o to oficiálně požádala prozatímní Národní rada, kterou na východě země ustavili povstalci. Televizi Al-Džazíra to řekl zástupce libyjského velvyslance při světové organizaci Ibrahím Dabbáší, který jako jeden z prvních vysoce postavených diplomatů vypověděl poslušnost libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Dabbáší prohlásil, že Spojené národy by určitě byly přesvědčeny o nutnosti takového opatření, pokud by žádost pocházela od prozatímní rady.

„V tuto chvíli je potřeba, aby takové rozhodnutí učinili oficiálně a my v New Yorku jsme o něm byli informováni, tak abychom podali formální žádost OSN,“ řekl Dabbáší katarské televizní stanici. „Já osobně jsem toho názoru, že v tomto okamžiku je rezoluce o bezletové zóně velmi důležitý krok a jakýkoliv odklad přispěje k tomu, že bude prolito více libyjské krve,“ dodal.

Povstalecká Národní rada ve středu vyzvala k leteckým zásahům povoleným OSN. Jejich cílem by měli být zahraniční žoldáci, které prý Kaddáfí využívá proti civilistům. Rebelové odmítají přítomnost jakýchkoliv zahraničních vojáků na libyjském území.

Bezletová zóna nad Libyí? (zdroj: ČT24)

O bezletové zóně se sice mezi diplomaty stálých členských zemí Rady bezpečnosti OSN diskutuje, ale rozhodnutí o jejím vytvoření se zatím neočekává. Například podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové k takovému rozhodnutí vede ještě dlouhá cesta. Spojené státy a jejich spojenci se obávají zejména diplomatických a vojenských rizik spojených s vynucováním bezletové zóny.