Bouřící arabský svět si nedal pokoj ani dnes

Manáma/Bagdád/Saná – Vlna arabských demonstrací a nepokojů dnes vedle Libye pokračovala v Jemenu, Iráku, Bahrajnu a Ománu. V Jemenu statisíce lidí požadovaly odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, při srážkách s vojáky byli zabiti již nejméně čtyři demonstranti. Armáda na severu země použila proti demonstraci šíitských povstalců rakety. V Bahrajnu si vyžádaly střety mezi většinovými šíity a menšinovými sunnity několik zraněných.

V sunnity ovládaném Bahrajnu jde o první sektářské násilí od začátku protivládních protestů. Potyčky v oblasti Hamadu vyvolala podle některých zdrojů rodinná hádka, podle jiných automobilová nehoda. Do násilí se zapojila stovka osob. Policejní vrtulník kroužil nad místem střetu, odkud zraněné odvážely sanitky.

Při protivládních protestech zahynulo v posledních týdnech v Bahrajnu sedm lidí. Král Hamad bin Ísá Chalífa přistoupil na některé ústupky a pověřil prince Salmána vyjednáváním s opozicí, ale rozhovory dosud nezačaly. V Jemenu od zahájení nepokojů 27. ledna přišlo podle bilance Amnesty International o život už nejméně 31 lidí.

Nespokojenost s korupcí, stavem veřejných služeb, nezaměstnaností a nekompetentností představitelů vyjadřovali dnes lidé v centru Bagdádu a v dalších městech na jihu Iráku. „Ropa pro lid, ne pro zloděje“, skandovali demonstranti v přítomnosti početných bezpečnostních sil.

Stovky lidí požadovaly více pracovních příležitostí a politické reformy také v několika ománských městech. Manifestace se v metropoli Maskatu zúčastnilo asi 200 lidí. Podobné množství bylo zaznamenáno v přístavním městě Salalá a v Súru.

  • Demonstrace v Jemenu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2371/237057.jpg
  • Protest v Bahrajnu autor: Hasan Jamali, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2371/237032.jpg
Vydáno pod