Čína výrazně zvyšuje armádní rozpočet

Peking - Čína letos navýší vojenský rozpočet o 12,7 procenta. Oznámil to mluvčí parlamentu Li Čao-sing. Zároveň ovšem zdůraznil, že zvýšení vojenského rozpočtu nepředstavuje hrozbu pro jiné země. V uplynulých letech navyšování vojenského rozpočtu a vojenské plány Pekingu znepokojily jak sousedy Číny, tak Spojené státy, kterým vadí především nedostatek průhlednosti tohoto procesu.

Podle Li Čao-singa navýšení na zhruba 601 miliard jüanů (1,6 bilionu korun) bude určeno na „odpovídající“ bojovou techniku a zvýšení platů pro 2,3 milionu příslušníků největší armády na světě. Čínské sdělovací prostředky uvedly, že vojáci letos dostanou až o 40 procent vyšší platy.

Oznámení o zvýšení vojenského rozpočtu přichází jen den před plánovaným zahájením schůze čínského parlamentu - Všečínského shromáždění lidových zástupců -, který stanoví sociální a ekonomické cíle země na příštích pět let.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Mnozí zahraniční experti věří, že skutečné vojenské výdaje Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA) jsou mnohem vyšší, než vláda uvádí.

Mluvčí čínského parlamentu Li Čao-sing ale tvrdí, že zvyšování vojenského rozpočtu je oprávněné. Čína podle něj nikoho neohrožuje. „Čínské vojenské výdaje jsou ve světovém měřítku relativně nízké,“ řekl Li. „Čína se vždy snažila držet obranné výdaje na uzdě,“ dodal.

Číňané od sjezdu mnoho nečekají

Jak už je během Všečínského shromáždění lidových zástupců zvykem, úřady rozehnaly smog a mraky a vyvěsily rudé vlajky. Má to podtrhnout velký význam události. Běžní Číňané ale od sjezdu mnoho neočekávají. Shromáždění má projednat a schválit plán 12. pětiletky. Mezi hlavními body programu sjezdu má být opět boj s korupcí a snižování rozdílu mezi bohatými a chudými. Zatímco čínská metropole se těší nebývalé prosperitě, stamiliony lidí na venkově nadále žijí v chudobě.

Politolog Chu Sing-tou:

„Nyní je pro politické reformy ta správná doba. Čína musí najít rovnováhu mezi krátkodobou a dlouhodobou stabilitou. Klademe důraz na udržení stability, ale potřebujeme také reformy a moderní státní systém pro stabilitu dlouhodobou. Bez toho v zemi dříve nebo později propuknou nepokoje. Může to dopadnout jako v severní Africe nebo na Blízkém východě.“

Letošní sjezd doprovázejí přísnější bezpečnostní opatření než v minulosti. Přičítá se to opakovaným internetovým výzvám k takzvaným jasmínovým demonstracím. Součástí opatření je zastrašování a výhrůžky zahraničním médiím, která se demonstrace snaží pokrýt. To podle expertů prozrazuje nervozitu čínské vlády.

Nikdo nemůže Číně upřít obrovský ekonomický rozvoj nebo to, že se stala druhou největší ekonomikou světa. Stále častěji se ale objevují hlasy, které varují, že dojde-li v zemi k sociálnímu chaosu, úspěchy vydřené za poslední desetiletí mohou být ztraceny, říká pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler.