Podle povstalců a zpravodajů si Kaddáfí vymýšlí dobyté pozice

Tripolis - Libyjské vládní jednotky dnes obnovily v centrální části pobřeží útoky na místa ležící východně od rodiště vůdce Muammara Kaddáfího. Podle agentury AFP je v Bin Džavádu 11 raněných, mezi nimi i jeden francouzský novinář. Letectvo podniklo ráno dva útoky na povstalecké tábory v Rás Lanúfu. V libyjském hlavním městě Tripolisu se od časného rána rozléhala palba těžkých zbraní. Podle státní televize šlo o oslavy vojenských úspěchů provládních sil, které prý zpátky dobyly města Misuráta, Zavíja a Rás Lánúf, ještě v sobotu ovládané povstalci. Zahraniční zpravodajové však v Tripolisu střelbu vysvětlují težkými boji.

Kaddáfího jednotky měly údajně ovládnout i východolibyjský Tobruk a postupují směrem na baštu rebelů Benghází na východě země. Opozice ale ztrátu měst ležících na východ od Tripolisu popřela. Povstalci naopak uvádějí, že sami vyrazili na západ k Tripolisu a už jsou 80 kilometrů před Kaddáfího rodištěm, Syrtou.

Prorežimní oddíly podle televizní stanice blízké Kaddáfího synovi Sajfu Islámovi měly obsadit město Rás Lanúf, kde leží významný ropný terminál. Na východě je údajně v rukou vládních sil také město Tobruk. V městech ovládaných vládou, tedy především v metropoli Tripolisu, tyto informace podle televize podnítily projevy nadšení mezi místními obyvateli.

Libyjská vláda se mezitím snaží získat na svou stranu obyvatelstvo snížením daní i dovozního cla na základní potraviny a zboží.

Zástupce opozice to ale popřel: „To není pravda. Celá oblast mezi Adžedábíjou až k egyptské hranici je naše.“ Podle něj je v celé této oblasti, v níž leží Benghází a také Tobruk, naprostý klid a „nic se neděje“.

Waníf Bou Hanada, mluvčí rebelů:

„Libyjské revoluční síly potvrzují, že drží všechny osvobozené pozice. Zprávy státní televize se nezakládají na pravdě a naše informace potvrzují i přítomní novináři. Naše území nikdo neobsadil.“

Podle svědků citovaných stanicí Al-Džazíra se v noci nebojovalo v Rás Lanúfu a toto pobřežní město zůstalo v rukou opozičních jednotek. Potvrdili to i novináři ubytovaní v tamních hotelích. Stejně tak prý povstalci stále drží Misurátu. „Zprávy o tom, že ho Kaddáfího síly dobyly, jsou mylné. Minulé noci tady byly naprosto klidné,“ řekl Al-Džazíře svědek z Misuráty.

Dezertéři Kaddáfího armády spolu s rebely prý na letecké základně jižně od města obklíčili několik skupin Kaddáfího žoldáků, ale vše se obešlo bez střílení. „Přišel jsem i se svými bojovníky a dobyli jsme Rás Lanúf. Několik z nás padlo, ale zvítězili jsme,“ uvedl jeden z dezertérů a major rebelů Galal Jusúf Sáleh.

Zatím není 100procentně jasné, kdo ovládá které město

V Tripolisu zazněla před úsvitem střelba z automatických zbraní doprovázená zběsilým troubením a houkáním sirén ze sanitek, uvedly agentury AFP a Reuters. Mluvčí libyjské vlády tvrdil, že hlavní město je pod stoprocentní kontrolou režimu. Podezřelý rachot vysvětloval použitím zábavní pyrotechniky při „oslavách“. Lidé jsou prý v ulicích a tancují. Podle zpráv z předchozích dnů se vládním silám příliš nedařilo a spíše neúspěšně se armáda snažila ovládnout pozice kontrolované povstalci. Reportér stanice BBC ale řekl, že to byla palba ze zbraní silného kalibru a podle něj nešlo o oslavnou střelbu, nýbrž o boj.

Klid byl ráno v Benghází, jak potvrdil zvláštní zpravodaj ČT v Libyi Petr Zavadil: „Zde je naprostý klid, stejně jako v celém zbytku východní části země.“ Libyjská státní televize si podle něj naprosto vymýšlí a ovládnutí Tobruku vládními silami je podle něj nesmysl.

Z Bin Džavádu přišla zpráva o útoku automatickými zbraněmi a granáty. Podle AFP bylo na místě 11 raněných. Jeden z povstaleckých bojovníků, který byl raněn a ustoupil z bojové linie, prý byl otřesen a situaci popsal jediným slovem: „Smrt.“ Ve městě jsou prý Kaddáfího vojáci a střílí do lidí. Bin Džavád leží mezi Rás Lanúfem a Syrtou. Na asi 100 kilometrů na západ vzdálenou Syrtu míří početné oddíly opozice. Boje o ni mají být klíčové, protože Syrta se svou velkou vojenskou základnou je považována za Kaddáfího baštu hned po hlavním městě Tripolisu.

Libyjští povstalci zajali britské příslušníky zvláštních sil

Libyjští povstalci dnes zadrželi skupinu asi osmi příslušníků britských zvláštních jednotek, kteří na východě země doprovázeli britského diplomata na misi zaměřené na navázání kontaktů se vzbouřenci. Incident, který hrozil roztržkou mezi Londýnem a velením libyjských povstalců, se večer podařilo urovnat a skupina Britů Libyi zase opustila.

Britský ministr obrany Liam Fox oznámil, že do Libye byla vyslána menší skupina britských diplomatů, s jejímiž členy je Londýn v kontaktu. Na opakované dotazy, zda jsou Britové v Libyi v nebezpečí, neodpovídal. Řekl pouze: „Je to velmi složitá situace. V Libyi je mnoho opozičních skupin a zdá se, že jsou velmi různorodé. Chceme pochopit tamní dynamiku, abychom s nimi byli schopní spolupracovat, zajistit likvidaci Kaddáfího režimu, stabilitu Libye a vznik reprezentativní vlády.“

Přítomnost britských vojáků ale podráždila vedoucí povstalecké
představitele v Benghází, a proto nařídili umístění Britů na místní vojenskou základnu. „Proč sem dorazili utajeně vrtulníkem, a nikoli letadlem a předem ohlášeni, jak je ve světě zvykem?“ citovala agentura Reuters vedoucího činitele povstalecké národní rady. 

Odpůrci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího se totiž obávají, že jakýkoli náznak západní vojenské intervence jim odradí stoupence zakládající si na svém vlastenectví. A také nechtějí dát Kaddáfímu do rukou propagandistickou munici, že Libye je vlastně napadena zvenčí. 

Kaddáfího zdravotní sestra

O zdraví Muammara Kaddáfího pečuje tým zdravotních sester ze zemí bývalého Sovětského svazu. Některé z nich po vypuknutí nepokojů odjely ze země. O tom, jak na tom libyjský vůdce je, poprvé promluvila jedna z nich – Oksana: „Je zdravější než my všichni, nedělejte si starosti.“

  • Kaddáfího příznivci autor: Ben Curtis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2375/237411.jpg
  • Kaddáfího příznivci se radují v Tripolisu autor: Ben Curtis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2375/237413.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2373/237223.jpg
Vydáno pod