Američan uznán na Kubě vinným z rozvracení státu

Havana - Kubánský soud uznal amerického podnikatele Alana Grosse vinným z pokusu o rozvracení tohoto komunistického státu. Měl se ho dopustit distribucí mobilních telefonů a počítačů místním obyvatelům. Za takový čin mu hrozí až 20 let vězení. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přitom už v pátek Kubu vyzvala k jeho propuštění. Podle Washingtonu v zemi působil v rámci amerického programu na podporu demokratických změn, což však Havana považuje za snahu o státní převrat.

Případ patrně zhorší vztahy mezi USA a Kubou, uvádí agentura Reuters. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová v pátek vyzvala Kubu k bezpodmínečnému propuštění Grosse, který strávil ve vyšetřovací vazbě více než rok života. Jednašedesátiletý Gross je na Kubě zadržován od prosince 2009, kdy byl zatčen v havanském hotelu.

Podle Washingtonu působil Gross v rámci amerického programu, jehož cílem je podporovat demokratické změny v různých zemích světa. V rozpočtu USA je na tento program každoročně vyčleněno přes 40 milionů dolarů (700 milionů korun). Havana ale tuto americkou iniciativu označuje za snahu o státní převrat na Kubě.