Havel žádá zásah v Libyi, Klaus je fatálně proti

Praha - Bývalý prezident České republiky Václav Havel má za to, že v případě pokračování občanské války v Libyi bude nutný vojenský zásah západních zemí. Libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Havel označil za šíleného zločince, kterého je nutné odstranit. Západ by se podle něj měl poučit ze situace v bývalé Jugoslávii, kde se zásah proti Srbsku příliš dlouho odkládal. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny (HN). Současná hlava státu Václav Klaus se proti Havlovu postoji ihned negativně vymezil. Klaus prý s Havlem nesouhlasí v mnoha otázkách, zásadně se podle vlastních slov v minulosti stavěl proti jeho požadavku bombardovat Bělehrad, jeho nynější stanovisko vůči tomu Havlovu je stejné.

Pokud se boje budou dále protahovat a Kaddáfí bude páchat další a další zločiny, bude zásah západních zemí nutný, myslí si Havel. „Může mít různou podobu. Od pomoci tamním povstalcům přes blokaci vzdušného prostoru po cílený atak na místa, kde se schovává Kaddáfí,“ dodal. O Kaddáfím řekl, že ho celý svět měl za podivínského šaška. „A celý svět se mýlil. Ukázalo se, že to je šílený zločinec,“ konstatoval bývalý český prezident.

Václav Havel dodal, že západní země by se měly poučit ze situace v bývalé Jugoslávii, kdy se zásah proti Srbsku odkládal příliš dlouho. „O Miloševičovi se čtyři roky debatovalo, ale opatrnická prodleva se nevyplatila, spustila naopak bezpočet hrůz,“ upozornil Havel. To bylo podle něj velké ponaučení, které by mělo vést k tomu, aby Západ v případě Libye jednal opravdu rychle, i kdyby jeho rozhodnutí bylo nyní nepopulární.

Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý: „Je potřeba zvážit, zda by operace neměla opačný účinek v arabském světě a z Kadádáfího neudělala mučedníka.“

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg: „Já si velice vážím názorů pana prezidenta Václava Havla, ale řekněme, že on v poslední době taky nemá všechny informace, které mám já.“

Tomáš Urban z organizace Člověk v tísni: „Máme několik partnerů na místě, máme přímo zprávy zevnitř Libye, ale zatím nevíme, že by tam byla humanitární krize.“

Klaus je zásadně proti

„Já s panem exprezidentem nesouhlasím v mnoha věcech. Nejfatálněji jsem s ním nesouhlasil v momentu, kdy chtěl bombardovat Bělehrad, a já s ním nesouhlasím ani v této věci,“ reagoval Klaus na Havlovy výroky. S novináři prezident mluvil při dnešním představení knihy Rok osmý, bilancující jeho zatím poslední rok v úřadu.

Jaký by podle něj měl být postup mezinárodního společenství vůči Libyi, Klaus neupřesnil. Zdůraznil, že situací v zemi se bude koncem týdne zabývat vrcholné jednání NATO i schůzka představitelů EU, na kterou míří. „Myslím, že je potřeba, abychom si v následujících hodinách a dnech ujasňovali, upevňovali svá stanoviska, se kterými tam chceme jet, a potom v pátek je tam prezentovali,“ řekl.

Nepokoje v Libyi začaly v polovině února. Kaddáfí, který je u moci přes 40 let, se stále odmítá vzdát moci a tvrdí, že bojuje proti terorismu. O víkendu prohlásil, že pokud povstalci v Libyi uspějí, zachvátí středomořský region islámská svatá válka. Konflikt vyvolal humanitární krizi, jejíž důsledky nese hlavně Tunisko, kam prchly z Libye desetitisíce lidí.