Kaddáfí pustí do země mírové síly OSN

Tripolis - Libyjská vláda Muammara Kaddáfího prý umožní OSN prozkoumat humanitární situaci ve své zemi, zmítané v těchto dnech ozbrojeným konfliktem. OSN požaduje ukončení útoků na civilisty a zrušení zavedených omezení pro média. Svět tak v podstatě přesně neví, co se v zemi děje. Libyjský ministr zahraničí Músá Kúsa v neděli místního času v telefonickém rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem souhlasil s okamžitým vysláním skupiny OSN do Tripolisu. Pan Ki-mun zároveň jmenoval bývalého jordánského ministra zahraničí Abdalláha Chatíba zvláštním vyslancem pro Libyi.

Generální tajemník v tomto rozhovoru opět požadoval okamžité zastavení „nepřiměřeného násilí a útoků na civilisty“ a varoval Tripolis, že každý, kdo poruší mezinárodní právo, stane před soudem. Vybídl též vládu v Tripolisu, aby se postarala i o bezpečnost cizinců v Libyi a zajistila humanitárním organizacím přístup k potřebným. Navíc by též měla zrušit zavedená omezení pro zpravodajskou činnost médií.

Do Libye již vyslala svoji expertní skupinu i Evropská unie. Podle ministryně zahraničí Catherine Ashtonové tým bude na místě zjišťovat humanitární situaci a posoudí, co by mohlo společenství udělat.

V neděli se odehrály tvrdé boje mezi jednotkami věrnými Kaddáfímu a oddíly vzbouřenců ve třech městech na pobřeží Libye. Zřejmě největší bitvu od začátku konfliktu svedly bojující strany o město Misuráta, kde zahynuly desítky bojovníků. Podle tvrzení povstalců je celý východ Libye pod jejich kontrolou, odraženy byly údajně útoky vládních vojsk na Závíju a Bin Džavád.

Boj o Kaddáfího rodné město bude těžký

Protivládní jednotky slibují, že po strategické Misurátě je další na řadě Kaddáfího rodné město Syrta. „To nebude problém, dobudeme ho lehce. Hlavní cíl je Tripolis a poté, co se ho zmocníme, uvidíte pravé Libyjce. S Boží pomocí budeme slavit na Zeleném náměstí,“ věří si demonstranti. Avšak podle zpráv hlavního velení libyjského vůdce bude boj o Syrtu dalším krvavým střetem. Na tamní základně má na útok povstalců čekat na dvacet tisíc vládních vojsk v plné zbroji, a to včetně elitních jednotek, kterým velí Kaddáfího syn Chámis.

Libyjští povstalci v neděli také zadrželi skupinu asi osmi příslušníků britských zvláštních jednotek, kteří na východě země doprovázeli britského diplomata na misi zaměřené na navázání kontaktů se vzbouřenci. Incident se večer podařilo urovnat a skupina Britů Libyi zase opustila.

Zprávy z míst bojů si vzájemně odporují a nelze je nezávisle potvrdit. Zatímco povstalci hlásí udržení dobytých pozic, libyjská státní televize přináší zcela opačné informace.

Boje v Libyi
Zdroj: ČTK/AP/Kevin Frayer