Karneval na Haiti: skromně a bez diváků

Port-au-Prince - V Latinské Americe a Karibiku se naplno rozběhla sezona karnevalů. Ten nejslavnější v Riu de Janeiru odstartoval soutěž vyhlášených tanečních skupin, která bude probíhat pět dní. Po roční pauze způsobené tragickým zemětřesením se karneval vrátil na Haiti, tam ale se značnými rozpaky a bez valného zájmu diváků.

Ve srovnání se sambodromem v Riu de Janeiru působí tanečníci před troskami prezidentského paláce v haitském Port au Prince mnohem skromněji. Úřady rozpočet tradičních radovánek zkrátily kvůli stavu země na pětinu.

Chudší oslavy moc nenadchly ani diváky. Desetitisíce Haiťanů totiž přežívají 14 měsíců po otřesech pod celtami, odděleni od bezstarostného veselí. „Na karneval nejdu, máme problémy. Žijeme ve stanu, prší, je nám zle. Mám osm dětí, které musím živit,“ říká obyvatel Port-au-Prince Johnny Joseph. „Vláda nás snad ani nepokládá za lidi! Bydlíme ve stanech a oni si dělají karneval!“ zlobí se další obyvatelka metropole Marie Louisová.

Rio má za sebou první polovinu soutěže škol samby

Karneval v brazilském Riu má za sebou první polovinu soutěže špičkových škol samby. Vzhledem k požáru, který před necelým měsícem zničil dílny tří škol, se Nezávislá liga škol samby (Liesa) rozhodla, že žádná z postižených škol nebude posuzována a všech letošních 12 špičkových škol by se mělo objevit na sambodromu i příští rok. Výjimečně by žádná neměla sestupovat do nižší kategorie.

Mezi hosty, kteří sledovali představení na sambodromu, byli známý britský herec Jude Law, americká herečka Pamela Andersonová a francouzský herec Vincent Cassel. Během přehlídky lékaři ošetřili 444 lidí; období karnevalu mívá i své oběti na silnicích - jen za první dva dny trvání karnevalových slavností na silnicích zahynulo 95 lidí.