Kaddáfí chtěl jednat o svém odchodu, povstalci odmítli

Káhira - Podle televize Al-Džazíra vzkázal libyjský vůdce Muammar Kaddáfí povstalcům, že odstoupí pod podmínkou, že bude moci s rodinou i veškerým majetkem odjet z Libye. To ale údajně povstalecké vedení v Benghází zamítlo. Samotná vláda později popřela, že by taková nabídka vůbec padla. Letectvo mezitím dál pokračuje v útocích na oblasti kontrolované povstalci. Rebelové museli ustoupit z města Ben Džavád ve střední části pobřeží, letouny udeřily už i na nedávno dobytý Rás Lanúf s velkým ropným terminálem. Západněji položená města Misuráta a Zavíja, která se přidala k povstání, jsou v obklíčení vládních sil.

Libyjská letadla dnes znovu zaútočila na ropný přístav Rás Lanúf, který ovládají povstalci. Podle svědků ostřelují letouny pozice povstalců i obydlené oblasti, většina domů je ale opuštěných. „Přiletělo letadlo a bombardovalo vodní nádrže, které město zásobují,“ popsal povstalec z Ras Lanúfu.

Vzbouřencům se Ras Lanúf zatím daří udržet, Kaddáfího vojáci ale mají převahu těžké techniky. Díky ní se jim podařilo v posledních dnech povstalce na několika místech vytlačit ze zabraného území. Kaddáfího příznivci jsou proto přesvědčeni, že se situace obrací v jejich prospěch.

Kaddáfího jednotky se navíc snaží zabránit povstalcům v postupu k hlavnímu městu. Podle svědků do Zavíji, která byla dosud v rukou protivládních aktivistů, vjely Kaddáfího tanky a ozbrojené vozy. Přívrženci libyjského vůdce se údajně znovu města zmocnili. Město podle televize Al-Džazíra bombarduje dělostřelectvo prorežimních sil. Kaddáfího tanky střílely náhodně na domy.

Muammar Kaddáfí podle televize Al-Džazíra navrhl povstalcům uspořádat schůzi Všeobecného lidového kongresu, na níž by se jednalo o jeho odstoupení a zárukách, které by v takovém případě získal. Rebelové ale návrh odmítli, protože by se to fakticky rovnalo „čestnému“ odchodu pro Kaddáfího a urážku pro jeho oběti.

„Potvrzuji, že nás kontaktoval Kaddáfího zástupce s nabídkou jednat o jeho odchodu. To jsme odmítli. Nebudeme jednat s někým, kdo prolil libyjskou krev a nadále ji prolévá. Proč mu máme věřit?“ ptá se mluvčí Libyjské národní rady Mustafa Gheríání. 

Zástupce údajně žádal odchod vůdcovy rodiny ze země se vším majetkem. To ale později vláda popřela.

Bez majetku z Libye od půlky února prchlo na 215 tisíc lidí, většinou cizinců. OSN pro ně uvolňuje 160 milionů dolarů pro příští tři měsíce. „Peníze zajistí, že migranti, kteří přicházejí do Tuniska, Egypta a Nigeru dostanou humanitární pomoc a budou rychle převezeni do země původu,“ ujišťuje náměstkyně generálního tajemníka OSN Valerie Amosová. „Většinu z těch, kteří čekají na evakuaci na obou hranicích, s Tuniskem a s Egyptem, tvoří svobodní Bangladéšané. Nadále přetrvává kritický nedostatek dálkových letů do Bangladéše, dalších částí Asie a subsaharské Afriky,“ řekl mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Adrian Edwards.

Povstání v Libyi
Zdroj: ČT24