Srbové a Albánci zasedli k jednacímu stolu

Brusel - V Bruselu dnes pod patronací Evropské unie formálně začal první přímý dialog Kosova se Srbskem o problémech ve vzájemných vztazích. Jednání se zaměří na praktické záležitosti, jako jsou hraniční kontroly nebo osobní dokumenty. Zásadní otázky, v nichž nemůže dojít ke shodě, jako Bělehradem odmítané uznání samostatnosti Kosova, nejsou vůbec na programu.

„Přicházím jednat v konstruktivním duchu,“ prohlásila při vstupu do jednacího sálu šéfka kosovské delegace, místopředsedkyně vlády Edita Tahiriová. „Jsme připraveni jednat tak dlouho, jak jen bude třeba,“ řekl při stejné příležitosti vedoucí srbské delegace, vysoký diplomat Borko Stefanović.

Hashim Thaçi:

„Tento dialog urychlí proces uvolnění vízové politiky a začlenění Kosova do NATO a EU.“

První dialog Srbska s Kosovem (zdroj: ČT24)

Formální zahájení se koná za účasti celých delegací a pozorovatelů, od středy pak má pokračovat v uzavřeném kruhu. Srbsko neuznává kosovské pasy a dokumenty, což Kosovanům znemožňuje cestovat do Evropy po zemi přímo. Musí jezdit oklikou přes Albánii a Černou Horu.

Srbsko také při odchodu z Kosova odvezlo všechny matriky; pokud chce Kosovan získat rodný list a třeba i srbský pas, musí do Srbska, to ale s kosovským pasem nemůže. Obě země navzájem neuznávají ani registraci aut pro Kosovany. Kosovské orgány stíhají auta kosovských Srbů se srbskou registrací, Srbové nepouštějí vozy s kosovskou registrací do Srbska. 

Tahiriová naproti tomu zdůraznila, že nezávislost je pro Kosovo uzavřená otázka a nepřipustí její zpochybňování.

Dvoudenní jednání pod záštitou EU vede evropský diplomat Robert Cooper. Začátek jednání byl několikrát odkládán, naposledy loni v prosinci kvůli předčasným volbám v Kosovu.

Vlajka Kosova
Zdroj: ČT24
Vydáno pod