Zázračné účinky koky pomáhají při hnojení

La Paz - Kokain patří v Evropě a Americe k nejčastěji zneužívaným drogám. Třetím největším producentem koky na světě je Bolívie. Úřady tam každoročně zabaví tuny lístků koky z ilegálních plantáží a pak si kladou nerudovskou otázku: Kam s nimi? Teď se ale objevil nový obzor, jak rostliny využít – dá se s nimi dobře hnojit.

Kokainovník pravý je skromný keřík, který dokáže růst i na místech, kde by to jiné rostliny dávno vzdaly. Ve Spojených státech a v západní Evropě má tato rostlina pověst ďáblova býlí, v Bolívii ji ale lidé vidí jako součást svých tradic a životního stylu. Koneckonců i prezident země Evo Morales se dříve živil pěstováním koky. Lístky se tu žvýkají nebo svařují na čaj už stovky let. 

Oblast Los Yungas ležící severozápadním směrem od hlavního města La Paz je pro tuto rostlinu rájem. Dřív se tu pěstovala koka, která vynikala sladkou chutí svých lístků, jež díky tomu byly ideální na žvýkání. Jenže půda se pomalu vyčerpala a v posledních letech už sklizeň za mnoho nestojí. Drobné keříky produkují jen malé lístky, a zhoršují se tak i zisky. 

Bolívie - třetí největší producent koky na světě (zdroj: ČT24)

Aby místní farmáři uživili svoje rodiny, potřebují sklízet čtyřikrát do roka. Podle zákona si mohou vypěstovat jen trochu plodiny pro vlastní potřebu. Komu vyroste koky víc, riskuje, že mu úřady úrodu zabaví. Za loňský rok prý bolivijská vláda zlikvidovala kokové plantáže na více než 8 tisících hektarech a zabavila tam 700 tun lístků koky. 

Vláda se snaží situace využít a hledá pro zabavenou koku nějaké využití. Místní výzkumníci například vyvinuli hnojivo, které zpracovává lístky koky a další organický materiál. S pomocí hnojiva by bylo možné znovu trochu zúrodnit přetíženou a vyčerpanou půdu. 

„Při experimentu s hnojivem z koky jsme docílili dvakrát lepších výsledků, než jaké jsou běžné u kompostů vytvořených s pomocí žížal. Když rostliny koky pohnojíme tímto hnojivem, mají jinou barvu listů. Také se dá očekávat větší úroda a lepší kvalita,“ slibuje si Miguel Calisaya Montalvo, ředitel úřadu vlády pro industrializaci. 

Nové hnojivo by bylo možné používat i na jiných druzích plantáží, než jsou zrovna ty kokové. Hnojivo může stejně dobře posloužit i k produkci citrusů, kávy nebo organické koky. Ministerstvo zemědělství by si přálo, aby se nové hnojivo začalo vyrábět průmyslově a co nejdřív se používalo po celé zemi.

  • Sběrači koky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2379/237857.jpg
  • Hnojivo z koky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2379/237858.jpg