Nepublikované záběry z 11. září senzaci nepřinesly

New York - Americké úřady zveřejnily dosud nepublikované záběry teroristických útoků z 11. září 2001. Přímo nad hořícími věžemi Světového obchodního centra je pořídila posádka helikoptéry newyorské policie, která se marně snažila zachránit lidi uvězněné uvnitř.

Na šestnáctiminutovém videu je vidět hořící Světové obchodní centrum (WTC) po nárazu unesených letadel. Zvuková stopa zachycuje, jak byla posádka šokována následky útoku. Většina ze záběrů není nijak překvapivých, fotografie z policejního vrtulníku byly zveřejněny už loni.

Teroristické útoky z 11. září 2001 si vyžádaly 2 974 obětí, navíc zahynulo i 19 únosců. V letadlech při čtyřech koordinovaných atentátech zahynulo spolu s únosci 246 cestujících, u WTC našlo smrt 2 603 lidí, u budovy Pentagonu 189 - včetně cestujících v letadle. Havárie Boeingu 757 v Pensylvánii si vyžádala životy 40 cestujících na palubě letadla. Kromě severní a jižní věže WTC bylo vážně poškozeno nebo úplně zničeno 50 dalších domů v jižní části Manhattanu. Během odklízecích prací bylo z Ground Zero odvezeno na 1,8 milionu tun trosek.

Záběry útoku z 11. září z policejního vrtulníku
Zdroj: ČT24
Vydáno pod