Italky demonstrovaly za důstojnost a práva žen

Řím - Stovky žen demonstrovaly v úterý v Římě, ale také ve Florencii a Miláně za důstojnost a práva žen. Do ulic se vydaly měsíc před tím, než před porotou stane předseda vlády Silvio Berlusconi kvůli obvinění, že měl placený sex s tehdy ještě nezletilou marockou tanečnicí. Demonstraci na Mezinárodní den žen svolala skupina Když ne teď, tak kdy?, které se podařilo 13. února dostat do ulic více než půl milionu lidí. Italky tehdy protestovaly proti obrazu, který o nich kvůli Berlusconiho skandálům a jeho údajně pohrdavému přístupu k ženám vzniká.

„Chceme vyjádřit rozhořčení nad tím, co se děje v politické třídě,“ řekla třiašedesátiletá demonstrantka. „Tady ženy udržují sexuální styky s mocnými muži, aby se dostaly do parlamentu. Tady se se ženami zachází jako s předměty. Stydím se za to, že máme premiéra, jako je Berlusconi,“ dodala. Se slogany Itálie není zemí pro ženy, chceme, aby jí byla, demonstrantky žádaly více jeslí a lepší mateřskou dovolenou. Kritizovaly také rozdíly v mzdách mužů a žen i „skleněný strop“, který brání ženám dostat se na odpovědné posty.

Ženy vyšly do ulic také v Miláně a Florencii, kde jich osm stovek pochodovalo pod červenými deštníky a s obřím transparentem: Nejsme takové, jak se o nás píše, nejsme takové, jak nás představují. Italský parlament jedná nyní o návrhu zákona, který by zavazoval společnosti, aby ve svých správních radách zaměstnaly nejméně 30 procent žen.

Loni ženy v Itálii tvořily jen pět procent členů správních rad italských společností kotovaných na burze. VItálii, kde je porodnost 1,4 dítěte na jednu ženu (jedna z nejslabších v Evropě), pracuje jen každá druhá žena (v EU je to 59 procent), i když v průměru vlastní italské ženy víc diplomů než muži.