Biden jedná v Moskvě o ekonomice, protiraketové obraně i Libyi

Moskva - Americký viceprezident Joe Biden v Moskvě zahajuje oficiální část své třídenní návštěvy. S ruskými představiteli má hovořit především o hospodářských vztazích obou velmocí a vstupu Ruska do Světové obchodní organizace (WTO), ale také o situaci v Libyi a v Afghánistánu či o možnosti spolupráce v protiraketové obraně. Kreml si podle moskevského tisku hodlá stěžovat na avizované rozmístění amerických stíhaček a protiraketových střel v Polsku.

Biden svou evropskou cestu zahájil v Helsinkách, odkud odcestoval v úterý do Moskvy na večeři s prezidentem Dmitrijem Medvěděvem a premiérem Vladimirem Putinem. Za vyvrcholení dnešního programu je pokládána návštěva Skolkova, nově budované ruské obdoby kalifornského Silicon Valley jako líhně vyspělých technologií.

Pak mají následovat oficiální rozhovory s hostitelem Medvěděvem. S premiérem Putinem, který je i po odchodu z Kremlu pokládán za nejmocnějšího ruského politika, má Biden jednat ve čtvrtek. Setká se také s představiteli ruské opozice a promluví před univerzitními studenty. V pátek ráno odletí na návštěvu Moldavska.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Podnikatelské kruhy podle médií s viceprezidentovou návštěvou spojují naděje na rozšíření obchodní a hospodářské spolupráce, která dosud pokulhává za politickým oteplením ve vztazích mezi Moskvou a Washingtonem v posledních dvou letech. Hlavním impulsem rozvoje by se mohl stát ruský vstup do WTO, o kterém se jedná už 18 let. Ten však podle analytiků může nyní zablokovat Gruzie, s níž je Moskva od krátké války v srpnu 2008 stále na kordy.

Biden (68) není ve vyjednávání s Rusy žádným nováčkem. Poprvé se do Moskvy podíval už v roce 1979, kdy vedl americkou delegaci při jednáních se sovětským premiérem Alexandrem Kosyginem o odzbrojovací smlouvě SALT-2.

Vydáno pod