Kaddáfí: Kolonialisté chtějí naši ropu

Tripolis – Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí vystoupil už počtvrté od začátku protestů v televizním rozhovoru. V libyjské televizi znovu prohlásil, že protesty podněcují cizinci. Západní země se prý chtějí zmocnit libyjských ropných polí. K ultimátu, které mu včera dali povstalci, se nevyjádřil. Těžké boje si vynutily uzavření jedné z největších libyjských rafinerií poblíž města Závija, které se snaží ovládnout Kaddáfího jednotky. Vládní letadla také bombardovala pozice rebelů u přístavu As Sidr na východě. Kaddáfí dnes také vyslal své emisary do Egypta a do Evropské unie.

Už počtvrté od začátku revolty v polovině února Muammar Kaddáfí promluvil k Libyjcům. „Kolonialistické země osnují komplot, aby pokořily libyjský lid, uvrhly ho do otroctví a kontrolovaly ropu,“ prohlásil v proslovu směřovaném k obyvatelům města Zlitán, které leží asi 120 kilometrů jihovýchodně od metropole Tripolisu. Město je podle svědectví francouzského občana pod kontrolou opozice, ale v obklíčení provládních sil.

Kaddáfí neodpověděl na nabídku povstalců, aby do tří dnů odstoupil výměnou za to, že nebude stíhán za spáchané zločiny. Obvinil ale cizince z podněcování povstání: "Jsou to malé skupiny z Afghánistánu, Alžírska, Egypta a Palestiny, které se dostaly do měst. Rekrutují mládež. Říkají jim, aby volali: Bůh je veliký. Vyzývají je, aby se stali mučedníky, dávají jim prášky a někdy i peníze. Rozdali jim zbraně, tyhle děti jsou s nimi šťastné. Proto se dějí takové špatné věci."

Povstalcům se od 15. února podařilo získat východní část země a v obsazeném městě Benghází ustavili prozatímní Národní radu. Kaddáfí nyní obyvatele Benghází vybídl, aby město osvobodili.

Kaddáfí: Libyjci se chopí zbraní

Zahraniční diplomaté dál jednají o zavedení bezletové zóny nad Libyí. Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové musí přijít návrh na vyhlášení bezletové zóny od OSN. Spojené státy podle ní nerozhodnou o žádné vojenské operaci v zemi. Bezletová zóna by znemožnila Kaddáfího letectvu útočit ze vzduchu na povstalce a civilisty. „Pokud (západní země) přijmou toto rozhodnutí, bude to pro Libyi užitečné, protože libyjský lid uvidí pravdu, že to, co chtějí, je ujmout se kontroly nad Libyí a ukrást její ropu,“ řekl Kaddáfí v rozhovoru, který dnes odvysílala zpravodajská televizní stanice TRT. „Libyjský lid se pak proti nim chopí zbraní,“ citovala z rozhovoru Reuters.

Zavedení bezletové zóny by však podle některých předpokladů znamenalo vojenský zásah. Rezoluci pro Radu bezpečnosti OSN týkající se schválení bezletové zóny připravují Francie a Velká Británie. Rusko a Čína, které mají v Radě právo veta, se však k záměru staví chladně.

Kaddáfího jednotky v centru Záviji

V úterý se boje soustředily do města Závija a ropného přístavu Rás Lanúf. Závija je nejzápadnějším městem zatím ovládaným povstalci, jejichž postup dál na západ se prorežimní síly snaží zastavit.

Podle svědectví ze Záviji, které dnes dostala agentura Reuters, město ve své původní podobě „už neexistuje“. Na ulicích leží desítky těl, přerušeny byly dodávky elektřiny a vody. Povstalci měli v úterý večer pod kontrolou hlavní náměstí. Vládní síly ale dnes jejich pozice obsadily a povstalci byli donuceni k ústupu. Bitva si podle místního zdravotnického zdroje vyžádala dnes asi 40 mrtvých, padlo i několik vysoce postavených Kaddáfího důstojníků, včetně jednoho generála a plukovníka. Kvůli těžkým bojům byla uzavřena jedna z největších libyjských rafinerií ležící na okraji města. Zasaženo bylo několik ropných zařízení.

Zvláštní zpravodaj OSN Juan Mendez dnes také začal prověřovat zprávy o mučení v Libyi. Vyšetřování se soustředí na mimosoudní popravy pacientů odvlečených z nemocnic, na střelbu do skupin demonstrantů a na další nepřiměřené použití síly ze strany Kaddáfího režimu.

Za zadržení vůdce povstalců Abdula Džalíla a předání Kaddáfího úřadům dnes vypsala libyjská vláda odměnu ve výši 500 000 dínárů (přes sedm milionů korun). Za informace vedoucí k jeho zatčení pak slíbila 200 000 dínárů.

Kaddáfího emisaři jsou v Egyptě a v EU

Libyjská vláda dnes vyslala emisary třemi letadly do Egypta a do Evropské unie s cílem získat rozhodující podporu. Zatímco v Káhiře má Kaddáfího posel generálmajor Abdar Rahmán bin Alí Saíd Záví za úkol hovořit s tamějším armádním vedením, další emisaři zamířili na Maltu, do Portugalska a do Bruselu, kde se v příštích dvou dnech konají summity EU a NATO.

Do zemí Evropské unie zamířili v úterý i emisaři povstalc, kteří vytvořili vzdorovládu v Benghází na východě země. Jednali s šéfkou evropské diplomacie Catherine Ashtonovou a vysvětlovali svá stanoviska evropským zákonodárcům. Dnes se sešli se švýcarskou prezidentkou Micheline Calmyovou-Reyovou a ve čtvrtek je přijme francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238246.jpg
  • Pohřeb libyjských povstalců autor: Kevin Frayer, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238282.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238247.jpg
  • Hořící libyjské ropné zařízení autor: Hussein Malla, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238283.jpg
  • Následky bojů o Záviju autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238249.jpg