21 amerických kněží suspendováno kvůli pedofilii

New York - Filadelfská arcidiecéze suspendovala v úterý 21 katolických kněží, kteří jsou podezřelí ze sexuálního zneužívání dětí. Podle kardinála Justina Rigaliho se při tomto rozhodnutí vycházelo z únorové zprávy velké poroty Pensylvánie, která shrnula výsledky vyšetřování 37 lidí. Kněží byli odvoláni z úřadu do doby, než budou jejich případy prověřeny, řekl kardinál Justin Rigali. Jména kněží nebyla podle mluvčího arcidiecéze zveřejněna.

„Byly to těžké týdny od vydání zprávy velké poroty,“ řekl Rigali. „Těžké hlavně pro všechny oběti sexuálního zneužívání, ale také pro všechny katolíky a pro každého člena naší komunity.“

Kromě 21 suspendovaných kněží byli v únoru tři další kněží posláni na dovolenou, pět jich z různých důvodů nevykonává svoji funkci a osm bylo zproštěno obvinění. Kardinál Rigali vyjádřil bolest nad sexuálním zneužíváním mladistvých, které spáchali členové církve.

Suspendovaní kněží (zdroj: ČT24)

„Od roku 2005 arcidiecéze pracovala tvrdě a udělali jsme výrazný pokrok v ochraně dětí a ve vyšetřování domnělého zneužívání dětí a obvinění ze znásilnění,“ uvedl kardinál a dodal, že bude seriózně usilovat o další reformy církve. Suspendování neznamená podle kardinála odsouzení nebo definitivní rozsudek, ale je to jen provizorní opatření po dobu vyšetřování.

Kvůli vyplácení odškodného obětem sexuálního násilí vyhlásila bankrot desítka diecézí v USA. Katolická církev bude muset zavřít i některé svoje nemocnice a školy.

Vydáno pod