Polští lékárníci trpí při prodávání antikoncepce

Varšava – Antikoncepční pilulky, postinor i kondomy mohou brzy zmizet z řady polských lékáren. Věřící polští lékárníci je totiž odmítají prodávat. Členové Sdružení katolických lékárníků se snaží prosadit změny v zákonech – lékárníci chtějí dostát svému svědomí a vynutit si v zákonech podobnou výjimku, kterou mají lékaři, aby nemuseli provádět potraty. Ostatní lékárníci počínání svých kolegů odsuzují.

„Rádi bychom vyjednali podobnou možnost pro lékárníky. Nyní sbíráme podpisy pod dopis na podporu našeho projektu,“ říká prezident poznaňské pobočky Sdružení katolických lékárníků. Během prvních dvou týdnů se pod dopis podepsalo přes 6 000 lidí. Právníci lékárníků dokonce už začali připravovat návrh zákona.

Podle zástupců vládní strany Právo a spravedlnost to není dobrý nápad. Není možné omezovat přístup k výrobkům, které jsou podle zákona volně prodejné.

Polští lékárnici by se mohli ocitnout ve svízelné situaci. Mohou sice odmítnout prodat farmaceutický přípravek, který je proti jejich svědomí, ale nikdo je neuchrání od možného právního postihu za jeho neposkytnutí. „Nyní musí prodávat pilulky postinor proti svému přesvědčení a hodně u toho trpí. Prodávají je, protože musí,“ popisuje jeden z katolických lékárníků.

Problémy mohou nastat hlavně v malých městech, kde je pouze jedna lékárna. A pokud se lékárník rozhodne „nemorální“ přípravky neprodat, budou mít lidé problémy. Ještě teď je v Polsku řada lékáren, do kterých se pilulky postinor vůbec nedodávají.