Berlusconi probendil přes tři čtvrtě miliardy

Řím – Přes tři čtvrtě miliardy korun vydal v přepočtu Silvio Berlusconi za nákupy a dárečky především pro své mladé společnice. Vyplývá to ze spisů vedených v rámci vyšetřování jeho údajných intimních styků s nezletilou marockou tanečnicí Ruby. Dnešní list Corriere della Sera upřesňuje, že italský premiér utratil 34 milionů eur (800 milionů korun) především za šperky, starožitnosti, kravaty, peněžité dary a další radovánky.

Jen za kravaty, šátky a další doplňky utratil 74letý ministerský předseda 120 tisíc eur, pronajal si za 675 tisíc eur zámeček u přímořského letoviska Portofino a vydal 900 tisíc eur za plyn a elektřinu ve své vile v daňovém ráji na ostrovním státě Antigua a Barbuda. V obchodech se starožitnostmi a uměleckých galeriích nechal 650 tisíc eur. Svým společnicím dal celkem 562 tisíc eur.

Mnohé mladé ženy v rámci vyšetřování, které vyústilo v soud s předsedou vlády, uvedly, že od něho dostaly řadu darů. Například Angela Soziová, která byla zvěčněna na fotografii z jeho vily na Sardinii v roce 2007, dostala 100 tisíc eur. Jedné ze svých sekretářek dal Berlusconi jako svatební dar 40 tisíc eur. Matka Noemi Letiziové, jejíž údajné vztahy s premiérem vedly Berlusconiho manželku k žádosti o rozvod, dostala 20 tisíc eur.

Berlusconiho právník Niccolò Ghedini vyjádřil nad zveřejněním těchto čísel pobouření a označil je za zjevné narušování soukromí. Zároveň popřel, že by ročně od svého klienta dostával honorář ve výši 441 tisíc eur.

Zámeček u Portofina
Zdroj: ČT24/Corriere della Sera