Dvouhlavá želva bude věštit vítěze MS v hokeji

Bratislava - Na Slovensku mají zvířecí raritu – dvouhlavou želvu. Ta se jmenuje Magdalena a proslavit se chce podobně jako chobotnice Paul věštěním. Zatímco hlavonožec s jistotou předpovídal nejen výsledky fotbalových utkání, želva chce věštit vítěze hokejových zápasů na letošním mistrovství světa na Slovensku.

Želvě je teprve sedm týdnů, už teď je z ní ale mediální hvězda. Magdalena má dvě hlavy a pět noh. Biologové říkají, že je obdobou lidských siamských dvojčat. Obě hlavy mají vlastní nervový systém, želva má dva mozky, které jsou na sobě nezávislé. Magdalenin chovatel Roman Grešák chce zřejmě využít toho, že víc hlav víc ví, a tak chce, aby Magdalena věštila výsledky hokejových zápasů na letošním mistrovství světa v hokeji, které na Slovensku začíná již za pár týdnů. 

Zoolog z muzea v Žilině Ladislav Hlôška řekl serveru cas.sk, že Magdalena je unikátním exemplářem suchozemské želvy, konkrétně želvy ostruhaté. „Dvojčata v přírodě vznikají, ale nemají šanci na přežití. Ale v zajetí ano. Nejstarší jedinec chovaný v zajetí má zhruba 81 centimetrů a 105 kilogramů,“ uvedl. Želva ostruhatá žije v Africe na jižním okraji Sahary.

Vydáno pod