Slunce se probouzí, skvrny jsou viditelné pouhým okem

Praha - Na probouzejícím se Slunci je nyní několik skupin slunečních skvrn a dvě z nich je možné pozorovat i bez dalekohledu. Stačí použít bezpečný sluneční filtr, ale za vhodných podmínek při západu nebo východu Slunce ani ten není potřeba. Po hlubokém minimu sluneční aktivity kolem roku 2009 a tichém nástupu 24. cyklu se Slunce konečně plně probudilo a nabízí mnoho průvodních jevů své aktivity. Kromě skvrn k nim patří také silné erupce a výskyt polárních září.

Sluneční skvrny jsou chladnější místa na slunečním „povrchu“. Povrchová teplota sluneční fotosféry je kolem 5 800 stupňů Kelvina. V oblasti skvrn je to asi o 2 000 stupňů méně. Za jejich vznikem stojí lokální magnetické pole, které zabraňuje běžnému proudění plazmatu a způsobuje tak nižší teplotu než v okolí. Aby byla skvrna nebo skupina skvrn vidět pouhýma očima, musí se její úhlové rozměry pohybovat nejméně okolo třicetiny průměru slunečního kotouče, tedy kolem jedné úhlové minuty. Ve skutečnosti je pak taková skvrna větší než Země. Její rozměry přesahují 48 000 kilometrů, přičemž Země má průměr necelých 13 000 kilometrů. Nynější 24. cyklus sluneční aktivity má vrcholit v letech 2012 a 2013.

V příštích měsících by měl být výskyt skvrn ještě hojnější. Spolu s nimi se objevují také silné sluneční erupce. Dochází k nim při zkratu v magnetickém poli poblíž skvrn a je-li v blízkosti erupce magnetické pole slabé, může do kosmického prostoru uniknout oblak nabitých částic. Míří-li k Zemi a dostane-li se do její atmosféry, pak ve výškách mezi 80 až 1 000 kilometry začne interagovat s molekulami vzduchu a výsledkem jsou barevné úkazy známé jako polární záře. „V současné době tam erupce byly asi středně silné. Probíhaly minulý a tento týden. Jejich vliv na Zemi zatím není příliš silný,“ doplnil astronom z AV ČR Michal Sobotka.

Rozhovor s Michalem Sobotkou (zdroj: ČT24)

Běžně se polární záře vyskytují v severských zemích. Pokud nastane extrémně silná erupce a vyvržené částice vstoupí do zemské atmosféry, pak je polární záře pozorovatelná i v nižších zeměpisných šířkách, tedy i v Česku. První by se mohla objevit zhruba rok a půl před maximem sluneční aktivity, což je právě letos. V současnosti však sluneční aktivita není tak silná.

Sluneční erupce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod