Kaddáfí dál útočí na pozice povstalců

Tripolis - Síly libyjského vůdce Muammara Kaddáfího dnes znovu zaútočily na pozice povstalců ve východní části země. Ve městech As-Sidr a Rás Lanúf po dalších bojích donutily podle vládních informací povstalce k vyklizení obranných postavení a k ústupu. Někteří rebelové ale popírají, že by ropný přístav Rás Lanúf byl v rukách Kaddáfího sil. Po několika dnech bylo obnoveno i bombardování ropného přístavu Briga. O libyjské krizi jednali ministři obrany NATO a šéfové diplomacií Evropské unie, Rusko ale varovalo před vměšováním do záležitostí Libye a dalších afrických zemí. Francie dnes uznala povstalce za legitimní představitele Libye, šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg to ale považuje za předčasné. Americké tajné služby uvedly, že z dlouhodobého hlediska mají Kaddáfího jednotky větší naději na konečné vítězství.

Přesvědčení, že Kaddáfího lépe vyzbrojené jednotky v dlouhodobém výhledu přemohou povstalce, vyslovil dnes sám ředitel amerických tajných služeb James Clapper. Kaddáfí podle něj zatím nevykazuje žádné znaky toho, že by se chtěl vzdát moci.

Libyjská státní televize oznámila, že Kaddáfího síly ve městě As-Sidr „vyčistily“ přístav a letiště. Také město Rás Lanúf prý vládní jednotky zbavily „ozbrojených gangů“. Jeden z povstaleckých bojovníků agentuře Reuters potvrdil, že do města skutečně vstoupily Kaddáfího síly a povstalci se stáhli o několik kilometrů na východ. Dva další povstalci to ale popřeli.

Libyjská televize také tvrdila, že se vládním silám podařilo dobýt město Briga, které leží dále na východ. Zpravodaj Reuters, který ve městě je, ale popřel, že by ve městě byly jakékoliv pozemní jednotky libyjského vůdce. Město bylo ale podle povstalců bombardováno z letadel.

V Rás Lanúfu podle agentury AFP dopadly rakety do blízkosti nemocnice, která pak byla evakuována. Zasaženo bylo několik obytných domů a také mešita. Nejméně čtyři lidé zemřeli a dalších 35 utrpělo zranění. Podle svědků rakety nebo bomby dopadaly blízko správní budovy libyjských ropných rafinerií v Rás Lanúfu. Kaddáfího síly vyslaly do bojů tanky a jeden z povstalců Reuters řekl, že vládní vojáci odpalují rakety z tankerů v moři u přístavu v Rás Lanúfu.

Protiofenziva Kaddáfího bojovníků v uplynulých dnech zastavila postup povstalců podél východní části pobřeží. Donutila je především vzdálit se ze strategického města Bin Džavád ležícího na západ od Rás Lanúfu.

Zatím nejasná je podle dostupných zpráv situace ve městě Závija asi 50 kilometrů západně od Tripolisu.

Rusko varuje, Francie uznala povstalce za legitimní představitele Libye

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes varoval světové mocnosti před vměšováním do záležitostí násilím zmítané Libye a dalších afrických zemí. Toto zasahování označil za nepřijatelné. Prezident Dmitrij Medvěděv zároveň podepsal výnos, jímž se zakazují ruské dodávky zbraní do Libye. Souvisí to s nedávnou rezolucí Rady bezpečnosti OSN, kterou Rusko jako její stálý člen s právem veta podpořilo.

Mluvčí libyjských povstalců Mustafá Gharjáni k francouzskému uznání Národní rady:

„Je to hřebík do Kaddáfího rakve. Očekáváme, že celá Evropa bude Francii následovat.“

Bez ohledu na ruské varování před vměšováním do záležitostí Libye ze zahraničí Francie dnes oznámila, že uznává povstaleckou libyjskou Národní radu za legitimního představitele libyjského lidu. Úřad francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho oznámil, že Francie vyšle do libyjského Benghází svého velvyslance a v Paříži přijme libyjského představitele.

Podle Schwarzenberga radu povstalců uznat zatím nelze

Tripolis následně pohrozil, že zváží zpřetrhání svazků s Francií. Naopak libyjská opozice rozhodnutí Francie uvítala a vyzvala Evropskou unii, aby příkladu Francie následovala. Podle českého Karla Schwarzenberga ale zatím není namístě uznat radu za legitimního představitele Libye. Není zatím jasné, kdo přesně za ní stojí ani jakou má legitimitu. „Nesplňuje vůbec předpoklady, abychom ji jako novou legitimní vládu uznali,“ řekl Schwarzenberg. Nedůvěru u něj vzbuzuje i fakt, že dva členové rady jsou bývalí Kaddáfího ministři vnitra a spravedlnosti. Jednat je podle šéfa české diplomacie nicméně třeba se všemi opozičními seskupeními.

V Libyi je podle Červeného kříže občanská válka

Podle předsedy Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Jacoba Kellenbergera upadla Libye do občanské války. Počet civilistů přicházejících za ošetřením do nemocnic na východě země roste, prudké zvýšení počtu pacientů v posledních dnech zaznamenali lékaři v nemocnicích v Adžedábíji a v Misurátě. Kellenberger vyzval libyjské úřady, aby týmům Červeného kříže zajistily přístup i do západních oblastí země a do hlavního města Tripolisu. Tyto regiony jsou podle něj zasažené boji ještě víc než oblasti na povstaleckém východu.

  • Pohřeb libyjských povstalců autor: Kevin Frayer, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2383/238282.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2385/238411.jpg
Vydáno pod