Gbagbo zakázal OSN létat do Pobřeží slonoviny

Abidžan - Dvojvládí v Pobřeží slonoviny se vyhrocuje. Zatímco oficiální vítěz prezidentských voleb, uznaný mezinárodním společenstvím, Alassane Ouattara odletěl na summit Africké unie do Etiopie, jeho rival, samozvaný prezident Laurent Gbagbo nařídil uzavřít vzdušný prostor státu pro letadla mírových jednotek OSN a Francie. Spekuluje se, že může jít o jeho pokus zabránit Alassanu Ouattarovi vrátit se do země.

„Laurent Gbagbo již není prezidentem Pobřeží slonoviny. Jeho rozhodnutí nic neznamenají. Vyzval velvyslance, aby opustili zemi. Stále tu jsou. Řekl OSN, aby odešla. Počet příslušníků jejích sil se naopak rozrostl,“ bagatelizoval nové Gbagbovo nařízení mluvčí Ouattarovy vlády Patrick Achi. 

Opozice ale dál neví, jak se prezidenta zbavit. Podle povstalců z hnutí Nové síly (FN) je to možné pouze silou. „Nové síly vždycky věděly, že Laurent Gbagbo nebude nikdy souhlasit s odevzdáním moci … diplomatickou cestou. To je důvod, proč Nové síly nevidí jinou volbu než přimět ho k odchodu násilím,“ uvedl mluvčí FN.   

Zemi sužují nepokoje od loňských listopadových prezidentských voleb. Jejich vítězem se podle OSN stal kandidát opozice Ouattara, ale prezident Gbagbo se odmítl úřadu vzdát. Od té doby při ozbrojených incidentech zemřelo téměř 400 lidí.