Kontroverzní kniha tvrdí, že Poláci vydělávali na holocaustu

Varšava - V Polsku vyšla nová kniha kontroverzního amerického historika polsko- židovského původu Jana Tomasze Grosse. Autor v ní viní Poláky, že se za druhé světové války podíleli na vyvražďování Židů a že se na obětech holocaustu obohacovali. Proto Gross nazval knihu Zlaté žně.

„O knihu je velký zájem, za dopoledne jsme prodali přes 40 výtisků,“ říká majitelka knihkupectví Jolanta Konicka. Gross v knize totiž nabízí nezvyklý pohled na dobu druhé světové války. Tvrdí, že se Poláci obohacovali na umírání Židů.  

Jan Tomasz Gross v knize píše, že utrpení Židů Polákům přineslo „zlaté žně“ a že Poláci mají na svědomí smrt několika desítek tisíc Židů. Gross jako konkrétní příklad uvádí případ, kdy Poláci v židovských masových hrobech na území někdejšího nacistického vyhlazovacího tábora v Treblince hledali zlato. Jako důkaz předkládá Gross fotografii, na které místní lidé stojí nad hromadou lidských lebek.   

Kritici Grossovi vyčítají, že kniha je tendenční a že nemá nic společného s vědeckou prací. „Pravda je komplikovaná, k vykrádání hrobů docházelo, ale současně v okolí stejně jako v celém Polsku žily rodiny, které Židy za války ukrývaly,“ poznamenává historik Edward Kopówka.

Jan Tomasz Gross je synem Žida a Polky, která budoucímu otci svého dítěte během války zachránila život. V roce 1969 i s rodiči emigroval do USA, kde se stal sociologem, přednášel na Yale a dalších univerzitách včetně Harvardu. Nyní je profesorem Princetonské univerzity. Do konce 90. let ho polští historici oceňovali jako badatele, který popisoval osudy Poláků během okupace. Dnes jsou v názoru na něj rozděleni. Někteří ho stále hájí, jiní tvrdí, že jeho práce nemají se seriózním historickým výzkumem nic společného.