Varování ministerstva: Vonné tyčinky způsobují rakovinu

Bangkok – Aromatický kouř z kadidla a vonných tyčinek obsahuje vysoké množství benzenu, butadienu a benzopyrenu, které mohou způsobovat leukémii, rakovinu plic, kůže a močového měchýře. Uvedlo to ve čtvrtek thajské ministerstvo zdravotnictví, které na základě těchto zjištění zavádí nová pravidla pro pálení kadidla a tyčinek v buddhistických chrámech. Opatření se vztahuje na více než 37 tisíc thajských svatyní, kde je pálení silně vonícího kadidla důležitou součástí náboženských zvyků.

Ministerstvo doporučilo, aby se kadidlo nezapalovalo ve špatně větratelných prostorech, používaly se kratší vonné tyčinky a popel se okamžitě odstraňoval. Pracovníci chrámů by se měli vyhnout dlouhému vystavení kouři, mýt si ruce a obličej po dotyku tyčinek a chodit na pravidelné zdravotní prohlídky.

Nová pravidla vycházejí z výzkumu thajského vědeckého institutu Čulapchón provedeného na základě vzorků z chrámů ve třech provinciích. Výsledky ukázaly, že hladiny benzenu překračovaly doporučené normy 53krát, hladiny butadienu 33krát a benzopyrenu desetkrát.