Slováky dráždí další socha

Bratislava - Do sporu o odhalení bysty Ferdinanda Ďurčanského v severoslovenském Rajci se vložil také Historický ústav Slovenské akademie věd. Historici na svém webu uvedli, že tento rajecký rodák a první ministr zahraničí válečné Slovenské republiky si sochu nezaslouží, protože schvaloval směřování Slovenska k totalitnímu režimu.

„V krátkém období slovenské autonomie 1938-1939 se jako člen vlády Slovenské země a poslanec jejího sněmu iniciativně podílel na likvidaci demokratického režimu na Slovensku a na přípravě protižidovských zákonů,“ uvedli akademici. Podle nich je tak odhalení sochy porušení principů, na nichž stojí současná slovenská demokratická společnost. Ďurčanský po válce ze Slovenska utekl a v roce 1947 byl v nepřítomnosti odsouzen k trestu smrti.

Slovenský svaz protifašistických bojovníků ve čtvrtek na svém webu zveřejnil k možnému odhalení busty protest. Pokud bude sochařské dílo skutečně odhaleno, zváží svaz kvůli podpoře a propagaci skupin směřujících k potlačení základních práv a svobod podání trestního oznámení. Protifašističtí bojovníci v dokumentu připomněli středeční kolokvium Matice slovenské, z něhož vyplynulo, že Ďurčanský cílevědomě spolupracoval s německými tajnými službami na vytvoření samostatného Slovenska podle vzoru nacistického Německa a že prosazoval řešení židovské otázky podle norimberských zákonů.

Busta v přepočtu za 341 tisíc korun stojí na náměstí Slovenského národního povstání, prozatím je ale zahalená. Není znám termín, kdy chce město sochu odhalit. Místní měsíčník Rajčan před časem uvedl, že město Ďurčanského považuje za svého nejvýznamnějšího rodáka. List rovněž tvrdil, že na deportacích Židů nikdy nespolupracoval, což prý vysvětluje jeho nucený odchod z ministerského postu v roce 1940.

Kontroverze vyvolala na Slovensku v nedávné době i další sochařská díla – ať už šlo o jezdecké ztvárnění knížete Svatopluka na nádvoří Bratislavského hradu, nebo sochu spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika. V jeho případě se kritikům mimo jiné nelíbilo, že stojí pod sochou lva s československými atributy, což prý symbolizuje dávno překonaný čechoslovakismus.