Odejdi, Kaddáfí! zahřímala EU po celodenním jednání

Brusel - Evropská unie dnes na mimořádném summitu v Bruselu vyzvala libyjského vůdce Muammara Kaddáfího k odchodu. Zároveň přivítala vytvoření opoziční národní rady, za legitimní vládu Libye ji ovšem – na rozdíl od Francie - neuznala. Sedmadvacítka také zatím neuvažuje o vytvoření bezletové zóny nad Libyí, která by Kaddáfího letectvu znemožnila bombardování pozic povstalců. Unie také zatím nepřišla na způsob, jak izolovat Kaddáfího režim od finančních prostředků. Americký prezident Barack Obama v dnešním projevu prohlásil, že USA se svými spojenci utahují kolem Kaddáfího režimu smyčku.

Prosazení zóny by znamenalo zahraniční vojenský zásah v Libyi. Podle EU jakákoliv vojenská akce na ochranu obyvatel Libye vyžaduje nejen podporu Organizace spojených národů (OSN), ale i arabských států. „Evropská rada (vrcholná schůzka EU) na návrh Francie iniciovala rychlé zorganizování summitu EU a Ligy arabských států,“ řekl novinářům francouzský prezident Nicolas Sarkozy. „Náš problém má jméno: Kaddáfí. Libyjský vůdce musí odejít a my k dosažení tohoto cíle použijeme všechny možnosti. Samozřejmě budeme respektovat mezinárodní právo a budeme postupovat ve spolupráci s našimi spojenci a partnery v regionu,“ prohlásil předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

„Rezolutní závěr je, že Kaddáfího odstoupení je naprostou nezbytností,“ řekl prezident Václav Klaus, který na summitu zastupoval Českou republiku. Zdlouhavé jednání podle něj provázely i „hádky o slovíčka v deklaraci“. Spory se týkaly dopisu, v němž Sarkozy s britským premiérem Davidem Cameronem vyzývali EU k vážným úvahám o zřízení bezletové zóny. Drtivá většina lídrů ale byla proti. „A také výsledek je ten, že to slovo bezletová zóna v žádném komuniké z dnešního dne není obsaženo,“ dodal Klaus.

Václav Klaus na dotaz, zda je vzkaz EU libyjskému režimu dost silný:

„Já myslím, že je odpovědí takovou, jaká je možná v Evropské unii, kde je 27 přece jenom různých zájmů. Někdo je na severu Evropy za polárním kruhem a zrovna mu nehrozí, že by tam někdo přeplaval přes Středozemní moře. Někdo je málem sousedem. Takže samozřejmě z mnoha důvodů jsou ty zájmy rozdílné.“

Další spor se týkal uznání libyjské opoziční národní rady v Benghází, kterou již Paříž uznala za legitimní vládu. „Slovo uznávání, tedy model francouzský, ten tam nebyl v žádném případě přijat. Nicméně zůstala tam v té deklaraci věta o jednání nebo podpoře tomu, aby tato rada něco činila,“ poznamenal český prezident. EU opoziční libyjskou radu označila v závěrečné deklaraci jen účastníkem rozmluvy. Silnější vyjádření si nepřálo hned několik členských států, především Bulharsko, které upozornilo, že šéfem rady je bývalý Kaddáfího ministr spravedlnosti Mustafá Muhammad Abdal Džalíl. Ten se podílel na trestním stíhání bulharských zdravotních sester z 90. let.

Evropská unie zatím ovšem nepřišla ani na způsob, jak izolovat Kaddáfího režim od finančních prostředků. Britský premiér David Cameron uvedl, že jen jeho vláda nechala zmrazit celkem 19 miliard dolarů (zhruba 333 miliard korun), k nimž měl libyjský režim přístup. Kaddáfí má však nadále nemalé příjmy z prodeje ropy.

Obama: USA utahují kolem Kaddáfího smyčku a chystají pestrou paletu kroků pro jeho pád

Spojené státy se svými spojenci podle prezidenta Baracka Obamy kolem Kaddáfího „utahují smyčku“. Šéf Bílého domu dnes na tiskové konferenci rovněž řekl, že v případě řešení konfliktu v Libyi jsou stále možné všechny varianty - včetně například diskutované bezletové zóny nad zemí. Šéf Bílého domu dnes rovněž řekl, že Spojené státy hodlají jmenovat zvláštního vyslance, který bude jednat se zástupci libyjské opozice. Dodal, že USA „podniknou pestrou paletu kroků“, aby libyjští povstalci dosáhli cíle - odstoupení Kaddáfího.

„Celkově pomalu utahujeme smyčku kolem Kaddáfího. Je ve stále větší mezinárodní izolaci, díky sankcím i embargu na dodávky zbraní,“ uvedl americký prezident. Kaddáfího vyzval k odstoupení už minulý týden, doma ale čelí kritice, že jeho pomoc povstalcům v Libyi je příliš pomalá. Libyjský režim přitom v uplynulých dnech v bojích proti špatně vybaveným a vycvičeným povstalcům získává navrch.

  • Mimořádný summit EU k Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2390/238911.jpg
  • Český prezident Václav Klaus na summitu v Bruselu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2388/238728.jpg
  • Nicolas Sarkozy a David Cameron na summitu EU autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2390/238919.jpg