Vlna tsunami se přihnala k Americe, škody jsou omezené

Tokio – Pouze omezené škody způsobily v amerických pobřežních oblastech přívalové vlny tsunami, které vyvolalo páteční zemětřesení u severovýchodních břehů Japonska. Díky včasnému varování měli obyvatelé tichomořských břehů Severní i Jižní Ameriky dostatek času uchýlit se do bezpečí a přijmout příslušná opatření. Navzdory mohutnosti zemětřesení, které dosáhlo 8,9 stupně Richterovy stupnice, byly vlny tsunami poměrně slabé, jak překonávaly tisíce kilometrů tichomořské plochy směrem k Americe. Způsobily jen lokální záplavy a obavy, které je předcházely, se naštěstí ukázaly neopodstatněné.

Tsunami způsobila v některých oblastech záplavy až v Chile, ale škody jsou minimální. Vlna při postupu Tichým oceánem ztratila značně na síle, ovšem vlády nechtěly nic zanedbat a nařídily rozsáhlé evakuace obyvatel z pobřežních oblastí, přístavů a rafinerií. Ministerstvo vnitra vyzvalo obyvatelstvo, aby zůstalo ve vyšších polohách a zatím se pobřežním oblastem vyhýbalo. „Na pobřeží bylo zaznamenáno několik záplav,“ sdělil ministr Rodrigo Hinzpeter.

Menší škody na infrastruktuře jsou registrovány na Galapážských ostrovech, které patří Ekvádoru. Jeho vláda přijala rozsáhlá opatření pro případ úderu tsunami. Vyhlásila například i výjimečný stav a vyzvala obyvatele, aby se z pobřeží přesunuli do vnitrozemí. Produkci zastavila i ropná společnost, ale ještě v noci na dnešek bylo konstatováno, že nebezpečí pominulo. Fakticky bez škod zůstalo Peru, které z pobřežního pásma evakuovalo tisíce lidí.

Zasaženo bylo i několik přístavů v Kalifornii. V městečku Crescent City u hranic s Oregonem vlny dosáhly až dvoumetrové výšky. Poškozeno tu bylo 35 člunů a větší část přístavních doků. Místní záchranáři pátrají po muži, kterého vlny strhly do moře v ústí řeky Klamath. Crescent City zažilo tsunami už v roce 1964, kdy tu zahynulo 11 lidí. Z velké části byl zničen výletní přístav Brookings-Harbor ve státě Oregon. Vlnobití potopilo asi desítku lodí, další vrhlo na břeh a nakupilo je na sebe. Oregon je pravděpodobně vůbec nejpostiženější oblastí v Americe - škody odhaduje na miliony dolarů.

Na Havajských ostrovech, které jsou od Japonska vzdáleny asi 6200 kilometrů, byla jako předběžné opatření uzavřena letiště na třech hlavních ostrovech Maui, Kauai a Velkém ostrově. Všechny válečné lodě v přístavu Pearl Harbor dostaly rozkaz nevyplouvat a být k dispozici pro případ záchranných prací.