Zemětřesení posunulo ostrov Honšú o 2,4 metru

Tokio - Japonskou prefekturu Fukušima dnes zasáhlo zemětřesení o síle 6,0 stupně Richterovy škály. Informovala o tom televize Rossija. Zpráva o nových otřesech tak přichází jen den po ničivém zemětřesení a následné vlně tsunami na severovýchodě země. Poslední bilance hovoří o více než 1200 mrtvých, s vysokou pravděpodobností se ale ještě víckrát změní k horšímu. Stovky lidí jsou také pohřešovány, odhad jejich počtu ale zatím znám není - předchozí údaje hovořily o 547. Nejméně 215 000 lidí ztratilo střechu nad hlavou. Sílu zemětřesení dokresluje fakt, že hlavní japonský ostrov Honšú posunulo o 2,4 metru.

Otřesy, které dosáhly 8,9 stupně Richterovy škály a otřásly i domy v Tokiu, byly páté největší ve světové historii. Podle seizmologů byly skoro 8000krát silnější než ty, které v únoru zdevastovaly novozélandský Christchurch. Americká geologická služba (USGS) uvedla, že Honšú se posunul v důsledku otřesu o 2,4 metru. Jedná se přitom o největší ostrov japonského souostroví, který s plochou 230 500 kilometrů čtvereční odpovídá rozloze Velké Británie. Podle italského Národního institutu pro geofyziku a vulkanologii se posunula o 25 centimetrů i zemská osa.

Premiér: Záchrana lidí je priorita číslo jedna

Japonská armáda dnes nalezla 300 až 400 mrtvých v oblasti přístavu Rikuzentakata na severovýchodním pobřeží, které po pátečním ničivém zemětřesení zaplavila přívalová vlna tsunami. Pod vodou se ocitla třetina města Kesennuma se 74 000 obyvatel. Město také postihla řada velkých požárů. Síla vody smetla v některých komunitách na pobřeží až 90 procent obydlí. V přístavním městě Minamisanriku pohřešují kolem 10 000 lidí, což je více než polovina ze 17 000 obyvatel.

Premiér Naoto Kan:

„Záchrana lidí a jejich životů musí být naší první prioritou. Musíme učinit vše, abychom zachránili co největší počet lidí. Požádal jsem ministra vnitra, aby zvážil navýšení počtu nasazených vojáků na více než padesát tisíc.“

Záchranáři prohledávají na pobřeží trosky zřícených budov, zničených automobilů a plavidel, aby našli případné přeživší. Nejhůře zasažena byla oblast kolem přístavního města Sendai asi 300 kilometrů severovýchodně od metropole Tokia. Postižení obyvatelé se v nouzových přístřešcích snaží zásobit vodou a dalšími potřebami. Situaci ztěžují i klimatické podmínky, jelikož venkovní teplota se pohybuje téměř na bodu mrazu.

Na pomoc obětem zemětřesení v Japonsku vyhlásily veřejné sbírky organizace ve vícero zemích světa. Japonská vláda vyslala na pomoc postiženým oblastem vojáky a požádala o pomoc americké vojáky, jichž je na základnách v Japonsku 47 000. Později požádala o vyslání omezeného počtu zahraničních pátracích a záchranářských týmů, podle OSN v Ženevě ale jen o „hrstku“. Do Japonska je připraveno odjet 68 záchranářských týmů z víc než 45 zemí. V zemi již operují záchranáři z Jižní Korey, na cestě je také pomoc z Číny.

Mezi oběťmi zemětřesení nejsou podle posledních zpráv velvyslanectví České republiky v Tokiu zatím hlášeni žádní Češi. Zástupce velvyslankyně Tomáš Vostrý dnes řekl, že část Čechů, na které měla ambasáda spojení, se již podařilo kontaktovat. V zemi odhadem pobývá asi 200 až 250 českých občanů.

Komplikace hlásí japonské automobilky

Zemětřesení postihlo i japonskou automobilku Toyota. Ta kvůli němu přeruší provoz ve všech svých 12 domácích továrnách, aby zajistila bezpečí svým zaměstnancům. Zastavení provozu v některých závodech ohlásili také další japonští výrobci automobilů. Například společnosti Nissan Motor a Honda Motor uzavřely každá čtyři továrny.

Agentura Reuters upozornila, že zemětřesení v Japonsku by mohlo narušit dodávky japonských automobilů i automobilových součástek do Spojených států. „Je to velmi špatná situace,“ uvedl prezident poradenské společnosti Automotive Consulting Group Dennis Virag. Dodal, že nedostatek součástek by mohl zpomalit výrobu aut v Severní Americe.