Sobota demonstrací: Jemen, Bahrajn, Jordánsko

Saná/Manáma/Ammán – Nepokoje v arabském světě pokračují i mimo hranice Libye. Nejméně tři lidé dnes zahynuli při zásazích jemenské policie vůči protivládním demonstrantům, kteří požadují okamžité odstoupení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Podle agentury Reuters jsou mezi mrtvými dvě děti. Stovky lidí byly při střetech zraněny. Desetitisícová protivládní demonstrace se konala i v Bahrajnu, naopak v Jordánsku manifestovali stoupenci režimu.

Jemenský prezident Sálih ve čtvrtek demonstrantům slíbil referendum o nové ústavě a změnu volebního systému. Ti ovšem jeho nabídku odmítají a požadují jediné - jeho bezpodmínečný odchod. Policie dnes nad ránem zaútočila na tábor několika tisíc lidí, kteří v jemenské metropoli Saná už několik dní demonstrují za Sálihovu demisi.

Policejní kulka zasáhla do hlavy malého chlapce, který na místě zemřel. Druhou obětí byl muž, který se díval na střety z okna a zasáhla ho odražená střela. Zraněno bylo podle nemocničních zdrojů asi 300 demonstrantů. Ministerstvo vnitra uvedlo, že při střetu utrpělo zranění i 160 policistů. Další konflikt se odehrál v jižní části země. Policisté se snažili střelbou rozehnat dav demonstrujících a jedna ze zbloudilých střel zasáhla dvanáctiletého chlapce. Ten zranění podlehl.

Bílý dům ale v pátek prohlásil, že vítá plán jemenského prezidenta vypsat referendum, a vyřešit tak politickou krizi v Jemenu, a apeloval na jemenské opoziční skupiny, aby výzvy k jednání vyslyšely. Spojené státy se podle agentury Reuters obávají, že svržení Sáliha by mohlo vést k mocenskému vakuu, jehož by mohli využít a zneužít islamističtí radikálové, kteří z Jemenu ve jménu al-Káidy podnikají teroristické útoky na západní a saúdskoarabské cíle.

Demonstrace ovládly i Bahrajn a Jordánsko

V Bahrajnu desítky tisíc lidí obklopily královský palác a požadovaly politickou svobodu a rezignaci krále Hamada bin Ísá Chalífy. Na rozdíl od pátku, kdy policie proti podobnému shromáždění zasáhla střelbou gumovými projektily, se dnes protest obešel bez násilností.

Demonstrace bahrajnských šíitů, kteří jsou nespokojeni s vládnoucí sunnitskou menšinou, se konala v den, kdy zemi navštívil americký ministr obrany Robert Gates. Ten dnes vyzval bahrajnskou vládu, aby vyšla demonstrantům vstříc a pokusila se řešit problémy v zemi. V opačném případě podle amerického ministra hrozí nebezpečí ze strany Íránu, který prý „hledá způsoby, jak protesty zneužít a dělat problémy“.

Na 10 000 lidí dnes demonstrovalo také v jordánské metropoli Ammánu. Manifestace se konala na podporu krále Abdalláha a zúčastnili se jí především jordánští Palestinci a členové beduínských kmenů. Demonstranti obviňovali muslimskou fundamentalistickou stranu Islámská akční fronta, že chce zneužít vlny protestů v arabském světě k omezení moci krále a tím narušit stabilitu země.

Vydáno pod