Japonská jaderná elektrárna stále na prahu katastrofy

Tokio - Jaderná elektrárna Fukušima 1 na severovýchodě Japonska, kterou poškodilo páteční zemětřesení a následná exploze, se potýká s dalším přehřívajícím se reaktorem. Podle agentury AP i mluvčího vlády Jukia Edana v jejím třetím reaktoru dochází k částečnému tavení paliva. Operátoři reaktor horečně ochlazují mořskou vodou. V oblasti bylo preventivně evakuováno přes 170 000 obyvatel. Radiaci bylo zřejmě vystaveno 160 lidí. Očekává se další únik radiace. Japonsko se již druhý den snaží vzpamatovat z pátečního ničivého zemětřesení, které k zemi poslalo vlnu tsunami.

Úřady už evakuovaly všechny lidi žijící v pásmu do dvaceti kilometrů od jaderné elektrárny, jde přibližně o 200 tisíc lidí. Večer ale selhal chladicí systém i v druhém reaktoru. Zvyšuje se v něm teplota a tlak už je dvojnásobný. Elektrárna kvůli tomu začala upouštět část radioaktivní páry a reaktor se snaží ochlazovat. „Větracími otvory jsme upustili také radioaktivní částice. Jejich počet je ale omezený na přesně stanovanou úroveň. Bylo to záměrné a snížili jsme tím tlak uvnitř reaktoru. Lidem nebezpeční nehrozí,“ uvedl tajemník a mluvčí japonské vlády Jukio Edano.

Juko Edano, hlavní sekretář japonské vlády

„Nemůžu popřít možnost, že v palivovém jádru se něco stalo s tyčemi a že nemusely být v určité době pod vodou.“

Vláda v této souvislosti vydala varování před hrozbou výbuchu v budově reaktoru, kde se pravděpodobně hromadí vodík. Edano nicméně řekl, že případná exploze by nezasáhla samotný reaktor. Podobné problémy navíc hlásí na všech třech svých reaktorech i elektrárna Fukušima 2.

Výjimečný stav byl vyhlášen i v jaderné elektrárně Onagawa. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) byl v komplexu zaznamenán zvýšený výskyt radioaktivity přesahující limit povolený pro pásmo v blízkosti elektrárny. Zdrojem ale mohla být radiace uniklá z elektrárny ve Fukušimě. Příslušní odborníci se snaží zjistit zdroj radiace v Onagawě. Japonské úřady nicméně ujistily, že všechny tři onagawské reaktory jsou pod kontrolou.

Havárie ve Fukušimě také vystavila radiaci sto šedesát lidí - 60 starých pacientů a zdravotníků a stovku lidí evakuovaných autobusy. Závažnost ozáření, respektive to, jestli dosáhlo nebezpečných hodnot, nebylo zatím stanoveno. Všichni byli hospitalizováni. Kvůli radiaci lékaři vyšetřují ještě dalších 1500 lidí v evakuačním centru v Korijamě (60 kilometrů od Fukušimy).

V sobotu vyvolal v Japonsku obavy před rozšířením radioaktivního spadu reaktor číslo 1, jehož budova se po explozi - podle všeho nahromaděného vodíku - zhroutila. Kovová konstrukce kryjící samotný reaktor ale spolehlivě odolala. Vlivem výbuchu trochu radioaktivního prachu uniklo, ale jeho průběžně měřené hodnoty pak zase rychle klesly. V tomto reaktoru kromě toho klesla hladina vody, nefungovalo chladicí zařízení, stoupala teplota a výrazně i tlak.

Německá reakce:

V reakci na japonskou havárii nechá Německo prověřit bezpečnost všech svých jaderných elektráren. Kancléřka Angela Merkelová to uvedla po demonstraci protijaderných aktivistů. Atomová energie patří mezi velká témata německého společenského života, a to zejména kvůli krokům vlády, jež se rozhodla pro její renesanci a životnost jaderných elektráren v zemi prodloužila. Zelení ovšem tvrdí, že havárie ve Fukušimě je důkazem, že žádné bezpečnostní záruky neexistují. Podle nich se ukázalo, že i ty nejmodernější zabezpečení mohou selhat.

Premiér: Čelíme největší katastrofě od 2. světové války

Po pátečním zemětřesení zaznamenalo Japonsko ještě desítky slabších otřesů. Podle ředitele Českého centra v Tokiu Petra Holého navíc japonský meteorologický úřad oznámil, že je 70procentní pravděpodobnost, že v následujících třech dnech dojde k zemětřesení kolem 7,0 stupně Richterovy škály.

Japonský premiér Naoto Kan vyzval obyvatelstvo, aby se tváří v tvář největší katastrofě od druhé světové války spojilo při obnově. Premiér varoval, že Japonsku hrozí rozsáhlé výpadky proudu především kvůli vážné situaci v jaderných elektrárnách postižených živlem. Energetická společnost Tepco bude dodávat elektřinu postupně s cílenými „rotačními“ výpadky, aby se bez proudu neocitly některé oblasti nečekaně.

Oběti se počítají na tisíce

Představu o rozsahu škod nabídl svým čtenářům americký deník The New York Times. Podívejte se, co tsunami napáchala (infografiku ovládejte sunutím bílé čáry uprostřed).

Počet lidí, kteří zahynuli, zřejmě přesáhne 11 000. Jen v přístavním městě Minamisanriku v prefektuře Mijagi policie označila za pravděpodobně mrtvé 10 000 obyvatel, kteří byli od soboty pohřešováni. V dalších částech země úřady zatím evidují přes 1400 mrtvých. Pohřešovány jsou oficiálně stovky lidí v dalších oblastech a jejich počet rovněž stoupá. Jen v prefektuře Fukušima, rovněž na severovýchodě, je nezvěstných 1167 lidí. Počet zraněných v celém Japonsku byl zatím stanoven na přibližně 1700.

V postižených oblastech působí už 100 000 vojáků a záchranářů, kteří prohledávají trosky zřícených budov a zničené automobily a plavidla na stovkách kilometrů pobřeží, aby našli případné přeživší. Ve zdevastovaných oblastech se podařilo zachránit asi 12 000 lidí, ovšem mrtví a pohřešovaní se tam počítají na tisíce.

Na 250 000 Japonců je v záchranných střediscích. Více jak pět a půl milionu dalších se ocitly bez pitné vody a elektřiny. Nikdo stále nezná celkový rozsah škod, odhady mluví o desítkách miliard dolarů. Do Japonska už dorazila i pomoc ze Spojených států a Austrálie. Na cestě je i z OSN, Evropy a Číny. „Posíláme hlavně vybavení pro pátrání po přeživších a také prostředky pro ochranu obyvatel,“ uvedl ředitel čínského ministerstva pro mimořádné situace Čou Min.

Nejpostiženější je přístav Sendai

K nejhůře postiženým místům patří přístav Sendai, kde podobně jako jinde nefungují dodávky vody ani elektřiny. Světlo tu vychází jen z nemocnice, která má vlastní generátor. Ve vstupní hale našlo azyl asi 50 postižených. Nemocnice ale brzy nebude mít potraviny ani pro pacienty.

Odklízení škod komplikují i požáry, zejména v průmyslových objektech. Premiér vyzval občany, aby šetřili s elektřinou. Mají se připravit na přerušení dodávek. „Abychom zabránili nečekaným masivním výpadkům, možná v oblasti budeme muset provést řízené odpojení proudu,“ uvedl ministr průmyslu, obchodu a hospodářství Banri Kajeda.

Největší výrobce instantních nudlí v zemi už připravuje distribuci asi milionu balíčků s touto potravinou, která v Japonsku patří k základním, pro postižené. Chystá se také rozmisťovat pojízdné kuchyně fungující na plyn a vybavené i vodními rezervoáry, kde bude možné nudle vařit. Na severovýchod vypravuje 360 000 lahví s vodou také společnost vyrábějící nápoje.