Velká čínská razie – zatčeno 3000 padělatelů

Peking - Čínské úřady v rámci nejnovějšího tažení proti pirátským produktům zatkly přes 3000 lidí a zabavily velké množství padělaných léků, lihovin, mobilních telefonů a dalšího zboží. Akce začala už loni v říjnu a komunistické vedení země dává tomuto tažení velkou důležitost; veřejně ho spojuje se snahou o přeměnu Číny z výrobce levného zboží v tvůrce rentabilních technologií.

„Ochrana duševního vlastnictví je nezbytná k vytvoření země zaměřené na inovace,“ uvedl náměstek ředitele právního odboru čínského ministerstva obchodu Li Čcheng-kang. Čína současnou razií reaguje mj. i na tlak Spojených států a dalších obchodních partnerů, kteří požadují, aby Peking nelegální kopírování výrobků vymýtil.

Čína je hlavním zdrojem pirátského zboží, čínské úřady ale slibují, že nynější protipirátské tažení bude mít trvalé výsledky. Nelegální kopírování hudby, filmů, značkových oděvů a dalšího zboží v Číně podle obchodních organizací připravuje výrobce originálů o miliardy dolarů ročně. Americká obchodní komora v Číně uvádí, že 70 procent jejích členských firem považuje snahu Pekingu o ochranu duševního vlastnictví za neúčinnou.