Kaddáfího armáda táhne na baštu povstalců

Tripolis – V Libyi pokračují boje mezi povstalci a silami plukovníka Kaddáfího. Letectvo dopoledne útočilo na město Adžedábíja na východě a navečer vládní jednotky podle agentury Reuters dobyly západolibyjské město Zuárá. Armáda dnes nabídla milost přeběhlým vojákům, musejí ale odevzdat zbraně. Kaddáfího jednotky v neděli dobyly město Briga na cestě k povstalecké baště Benghází. Rebelové ale pozdě večer oznámili, že město získali zpět a postup Kaddáfího sil zastavili. Tvrzení ani jedné strany není možné ověřit. Francie se mezitím snaží přesvědčit velmoci k vyhlášení bezletové zóny nad Libyí. O víkendu tuto možnost podpořila Liga arabských států. Rusko dnes zakázalo Kaddáfímu vstup na svoje území.

Zuárá leží asi 120 kilometrů západně od Tripolisu, poblíž libyjské hranice s Tuniskem, a má 40 000 obyvatel. Jeden z nich řekl večer agentuře Reuters, že Kaddáfího jednotky se pomocí tanků probily do centra města. „Zuárá je nyní v jejich rukou. Mají ji pod kontrolou a nejsou známky toho, že by tu povstalci ještě byli,“ sdělil.

Ráno přišla zpráva o náletu na muniční sklady v Adžedábíji, která leží východně od Brigy. Podle AP chce Kaddáfí opozici v Brize odříznout podporu z východu. Šest povstalců bylo při útoku na Adžedábíju zraněno. Adžedábíja je poslední vážnější překážkou pro jednotky Muammara Kaddáfího před východolibyjským Bengházím, které je baštou opozice. Podle expertů oslovených agenturou Reuters by v tomto městě kladli povstalci Kaddáfího silám patrně nejzuřivější odpor, přičemž by se bojovalo o každou budovu.

Do stanu v Tripolisu si Kaddáfí pozval velvyslance Ruska, Číny a Indie, a představoval jim výhody investic do libyjského ropného průmyslu. Těžbu vážně narušilo povstání, úprk zahraničních dělníků a mezinárodní sankce. 

Zahraniční diplomacie si dál láme hlavu nad tím, jak se postavit k situaci v Libyi. Britský ministr zahraničí William Hague varoval, že případné Kaddáfího vítězství bude pro Libyjce znamenat zlý sen. „Jestliže Kaddáfí ovládne většinu země, bude to pro libyjský národ dlouhodobý zlý sen. Z Libye se na určitý čas stane vyvrhel,“ řekl. 

Londýn podobně jako Francie už několik dní volá po zavedení bezletové zóny nad Libyí. Ostatní evropské státy a USA ale čekají na rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN. I když se všichni shodnou na tom, že krveprolití v Libyi je třeba zastavit, v otázce, jak toho dosáhnout, jednota rozhodně nepanuje. „Není jasné, jak si lze vynutit dodržování bezletové zóny, jejíž uvalení samo o sobě znamená vojenskou intervenci, bez narušení libyjské suverenity a územní celistvosti, jak Liga arabských států požaduje,“ uvedl německý ministr zahraničí Guido Westerwelle.

Rusko a Čína se zatím k jakýmkoli zásahům proti libyjskému režimu stavěly zdrženlivě. Dnes ale Moskva oznámila první restrikce. Vydala zákaz vycestování pro Kaddáfího i jeho příbuzné. Pro všechny také platí zákaz finančních operací v Rusku. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov si navíc vyžádal podrobné informace o bezletové zóně, kterou o víkendu podpořila Liga arabských států.

Řešení situace v Libyi dnes navrhl turecký premiér Erdogan. Chce, aby Kaddáfí jmenoval nového prezidenta, kterého by schválila většina Libyjců. To by podle Erdogana mohlo ukončit krvavý konflikt. „Přejeme si, aby obě strany ukončily boje, a to na východě i na západě Libye,“ prohlásil. Erdogan odmítl vojenskou intervenci.