Dalajlama zůstává duchovním, nikoli politickým vůdcem

Dharamsála – Tibetský duchovní vůdce dalajlama se dnes vzdal svých politických funkcí. Podle něj je čas uvolnit místo novému, svobodně zvolenému vůdci. Odpovědnosti se ale nevzdává, dál prý zůstane duchovním vůdcem Tibeťanů. Dalajlama dnes zdůraznil, že exilová vláda se musí odpoutat od náboženských funkcí dalajlamy a musí se stát politicky nezávislou.

„Je krajně důležité, abychom zajistili kontinuitu naší tibetské exilové vlády a našeho boje, dokud téma Tibetu nebude úspěšně vyřešeno,“ prohlásil dnes na zasedání exilového parlamentu v severoindické Dharamsále dalajlama. Ten dnes oficiálně požádal tibetský exilový parlament, aby ho zprostil politických funkcí formální hlavy státu. Funkci náboženského předáka chce vykonávat dál. 

„Pokud budeme muset ještě řadu desetiletí zůstat v exilu, nevyhnutelně přijde čas, že už nebudu schopen naši věc vést. Proto je nezbytné, abychom vytvořili solidní vládní systém, dokud jsem toho schopen a zdraví mi slouží,“ dodal 75letý dalajlama. 

Dalajlama by mohl předat moc novému předsedovi vlády, kterého bude za týden volit asi 200 tisíc zástupců exilové komunity. 

Dalajlamu tradičně vybírají nejvýše postavení lamové, ale čínský komunistický režim si vyhrazuje právo do výběru zasáhnout, přičemž se odvolává na historický precedens z doby císařství. Čína dala nedávno najevo, že při výběru jeho nástupce projeví „pevnost“.